Tema: Automobili
View Single Post
Staro 06.12.2022., 10:07   #64680
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor GoGzS Pregled postova
Stvarno nemam nista protiv EV-a, al su postovi poput ovog razlog zasto mi oci automatski zakoturaju kad EV ekipa krene pricat (cast izuzecima).

Znaci ti USTEDIS kunu po kilometru vozeci EV... pa ajmo secirat malo:
Cijena goriva po litri je 10.60 kn, a za svrhu ovog izracuna struja je DZABE...
Ako ti "stedis kunu po kilometru" to bi znacilo da racunas da neki benzinac/dizelas actually trosi vise od kunu po kilometru, a posto je u ovom izracunu struja dzabe, racunamo da benzinac trosi tocno kunu po kilometru tako da mozemo dobiti tu ustedu...
x * 10.60 = 100 -> x = 9.43
Znaci moj C70, koji je 2.4 atmosferac i nije najstedljiviji auto na planeti, je average na zadnjih 10k km koje sam roadtripao po Europi (70ak % otvorena cesta, 30% razgledavanje gradova) imao 8.1 litara na 100 km.

Osim ako ti netko ne placa da vozis taj auto (a citajuci postove razne EV ekipe, fakat dobijem osjecaj da radite kao sales za autoindustriju), ovo sto si napisao je nemoguce...

Uz cijenu struje kakva je, da bi ti "ustedio kunu po kilometru", benzinac/dizelas bi morao trositi 11+ litara na 100km...
Odmah da napomenem da nisam neki BEV fanboy niti uopste volim te e-aute. Dapace, jos uvijek sam petrolhead i misljenja sam da e-auto je samo prometalo bez duse, barem za sada.
Ali evo mojih brojki...
Vozim BMW F11 530d sa 258ps koji ima prosjek potrosnje po gradu od 10l. Radi lakseg izracuna kasnije, uzet cemo da na 150km potrosi 15l x 1,9€ (trenutno, a bilo je i 2,30€) nas dovodi do brojke od 28,5€.
Nedavno smo uzeli Fiat E500 sa manjom, 23,8kWh baterijom koji sada na ovim temperaturama ima doseg od 150km. Punimo ga doma za 0,28€ po kWh, dakle 150km za 6,66€.
Razlika je dakle 21,84€ koje kada podijelimo na tih 150km dobijemo 0,145€ po kilometru tj. cak malo i vise od kune po km.
WraGG je offline   Reply With Quote