U svakom poslu, pa i u IT-u, imaš 50% ljudi nesposobnih. I to je realnost.
Imaš onih 5% odličnih koji onako se ističu, brže kopčaju, brži su, brzo upijaju i napreduju. Imaš nekih 45% normalnih, koji se bore za sebe, napreduju normalnim tokom, bore se za povišicu itd.
I imaš 50% onih koji sve to isto rade kao i ovih 45% (najgore je što i dobivaju), no ovih 50% gore navedenih znaju da vrijede više/bolji su.
Pa tako je i s ovim certifikatima.
U 90% razgovora danas na koje se prijaviš će te i zvati, bar do HR-a. I ako se tamo ne pokažeš, neće te više ni zvati. Najveća prevaga kod tog prvog razgovora je:
1. plaća koju tražiš
2. koliko si njoj pokazao da znaš od toga što ona ima napisano da te mora pitati (jer ona pojma nema ni što te pita). Ona postavi set od xy pitanja i ako već kod nje ne prođeš, ona je imala nekakav svoj eliminacijski plan. Cert ili ne cert, ona niti to pita, niti zna, niti su joj rekli da pita niti ju je briga.
Jednom sam dobio ovakav set pitanja (malo karikiram prvih 6., ali 7. je 100% bilo takvo, čak je i meni smiješno bilo).
1. Kubernets? Znam.
2. Cloud nekakav? Znam.
3. Mreže? Znam.
4. Ansible? Znam.
5. Baze? Onako, znam ih setupirat, ali nisam baš s njima 100% doma.
6. Jenkins? Znam.
7. LINUX?????
Ma ne, znam k8s, ali ne znam linux... I točno vidiš da žena ne zna što govori. Tako da, njoj cert ne znači baš ništa. To ti je možda nekakav hook da te upoće pozovu na razgovor, ali ako ti prođeš HR i pita te neki TA konkretno pitanje, a ti se zbrikaš odmah tu, ništa od toga.
Kad jednom upadneš, certovi su super stvar na korporativnoj razini, malo si digneš vrijednost ako firma ima razumijevanja.