Citiraj:
Autor Igorr
2. 99% punjenja je na vlastitu struju i u Zadru i u Zagrebu, pa ide na jeftinu večernju struju, cirka me ispadne 1kn jeftinije po svakom km, daklem godišnje od 20-30000kn uštedim samo na gorivu - cijena nije problem, tj. razlika u cijeni će se isplatiti kroz par godina
|
Stvarno nemam nista protiv EV-a, al su postovi poput ovog razlog zasto mi oci automatski zakoturaju kad EV ekipa krene pricat (cast izuzecima).
Znaci ti USTEDIS kunu po kilometru vozeci EV... pa ajmo secirat malo:
Cijena goriva po litri je 10.60 kn, a za svrhu ovog izracuna struja je DZABE...
Ako ti "stedis kunu po kilometru" to bi znacilo da racunas da neki benzinac/dizelas actually trosi vise od kunu po kilometru, a posto je u ovom izracunu struja dzabe, racunamo da benzinac trosi tocno kunu po kilometru tako da mozemo dobiti tu ustedu...
x * 10.60 = 100 -> x = 9.43
Znaci moj C70, koji je 2.4 atmosferac i nije najstedljiviji auto na planeti, je average na zadnjih 10k km koje sam roadtripao po Europi (70ak % otvorena cesta, 30% razgledavanje gradova) imao 8.1 litara na 100 km.
Osim ako ti netko ne placa da vozis taj auto (a citajuci postove razne EV ekipe, fakat dobijem osjecaj da radite kao sales za autoindustriju), ovo sto si napisao je nemoguce...
Uz cijenu struje kakva je, da bi ti "ustedio kunu po kilometru", benzinac/dizelas bi morao trositi 11+ litara na 100km...