View Single Post
Staro 05.12.2022., 20:00   #448
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Black mustang Pregled postova
Pozdrav,

Imam dva tehnicka pitanja.

Slazem novi Komp sa Intelom 13700K, Gigabyte z790 AERO G maticnom, Gigabayte Nvidia 3070 OC grafickom i Torrent RGB Compact kucistem.

1. Maticna ima prvi M.2 slot koji je PCIE 5.0 i dijeli bandwidht sa Grafickom.
(1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 5.0 and running at x16 (PCIEX16)
* The PCIEX16 slot shares bandwidth with the M2C_CPU connector. The PCIEX16 slot operates at up to x8 mode when a device is installed in the M2C_CPU connector.).
Znam da je to zbog tehnickog limita kod Intela, ali me zanima ako stavim M.2 ( bez obzira koji ili neki 5.0 u buducnosti ) u taj prvi slot, a graficka radi na x8 umjesto na x16. Hoce li se u stvarnosti osjetiti jako kod rada? Tocnije kod video i foto editia?

Što će biti u budućnosti je teško reći, mogu ti reći što bi bilo sada.
Da sad staviš trenutno najjaču consumer grafu (RTX 4090) u taj slot i da staviš nvme u taj PCI-e 5.0 slot, na grafi bi izgubio 1-2%. U nekim specifičnim igrama do 10% (Metro).
Iako je budućnost teško predvidjeti, uzmi u obzir da je to PCIe 5.0 slot a trenutno su grafe PCIe 4.0 (čak i spomenuti RTX 4090). Razumno je očekivati da će jače grafe u budućnosti biti 5.0 što će ti opet poduplati bandwidth, tako da ne bih previše brinuo o tom slotu.

U najgorem slučaju, ionako trenutno nema consumer SSD-a vrijednih 5.0 sučelja, pa i da uzmeš 990pro opet ga bez problema staviš u nekog od nvme 4.0 x4 slotova kojih ploča ima barem još tri ako se ne varam (pored tog 5.0 slota direktno linkanog na CPU PCIe 5.0 bus).
tldr ne brini o tome uopće.

P.S. za rgb ti stvarno nemam pametan savjet, nek se javi netko drugi
Exy je offline   Reply With Quote