View Single Post
Staro 02.12.2022., 09:40   #2
pula89
Registered User

Datum registracije: Aug 2011
Podižem temu kako bih s nekoliko mjeseci odmaka dopisao nastavak priče. Ovako, gore navedeni problem sam riješio tako što mobitel držim priključen na laptop s USB-om te pretežno tako pristupam internetu dok u, ajmo reći back-upu, imam ga spojenog s wifi 2.4 GHZ u slučaju da izgubi vezu da se automatski poveže bežično.

No, primjetio sam drugi problem, pa da ne otvaram novu temu pišem ovdje. Ne znam je li to normalno kod 5G mreže, ali sam primijetio neovisno da li preuzimam sadržaj preko mobitela ili laptopa da kod velikih preuzimanja nakon 5-7 minuta, a nekad i nakon samo 3 minute me isključi s 5G mreže i prebaci na 4G, tada se ping naglo poveća i brzina drastično padne, isto tako kada nakon toga pričekam nekoliko minuta i startam iznova sve se vrati na 5G (brzina i ping) kao da ništa nije bilo.

Zanima me je li to normalno, imaju li operator/i možda ta ograničenja kako bi na neki način ograničili download po 5G mreži na određeni broj minuta odnosno prebačenih GB-a po sesiji ili se možda radi čisto o tehničkoj prirodi da jedan mobitel ne može to podnijeti u takvoj količini i takvoj mreži s obzirom da je 5G tek u začetcima pa bi ruter bila bolje opcija? Bi li ruter uopće pomogao (vidio sam da koštaju preko 4000,00 kuna koji se spajaju na 5G)?

Još jedno pitanje, ovaj puta vezano za upload koji znam da je na 5G-u isti kao i na 4G-u dok se samo download podiže.

Primjer:
https://www.speedtest.net/result/d/a...a-dd297f7f34f2

Postoji li neka šansa dobiti veći upload od ovoga gore? Meni i ne treba toliki download bilo bi mi dovoljno i 50/50 down/up, ali svi nude skupu dedicate wlan uslugu dok vidim da je optika, naravno gdje je provučena, po razumnim cijenama i u startu daleko brža.

Je li čekanje optike (koja nije na vidiku) jedino rješenje za dobivanjem bržeg uploada i za konstantnu brzinu downloada ili postoji neko drugo jeftinije rješenje u međuvremenu?

Hvala.
pula89 je offline   Reply With Quote