View Single Post
Staro 28.11.2022., 13:52   #1812
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
TP-Link vecinom dobro radi, najcesce out-of-the-box. Najcesce ti vec na kutiji lupaju tuxa

Realtek strikes again...

Evo onaj prethodni vikend sam se malo podružio s tp-link T4U, hardverska revizija v3.2
Code:
Bus 002 Device 011: ID 2357:0115 TP-Link
https://www.tp-link.com/us/home-netw...er/archer-t4u/

TL;DR
Ovaj post koji sam našao na redditu lijepo opisuje situaciju:
Why has RTL88x2BU not made it into mainline?
https://www.reddit.com/r/linux/comme...into_mainline/
"Because the driver is incredibly broken and no one is interested in fixing it."

Nema u kernelu drivera za tu reviziju iako je od 2018-19 vani, testirano na jubuntu kernel v 5.15, 5.19 i 6.0. Također na live gedori zadnjoj.
Ima nekoliko github repozitorija koji drže driver koji je isporučio tp-link, kompilira se bez problema.
Radi tak-tak, moglo bi i bolje. Pljucka čudne poruke u dmesg, po defaultu brzina je manja, radi kao da je USB/480Mbps. Može se modul učitati s posebnim parametrom, onda radi na punoj brzini, ali samo ako je uštekan u USB3 port. Ako se tako ušteka na USB2, onda ne radi, nekakav loop kod učitavanja modula.Postoji navodno eksperimentalni driver "rtw88-usb" kojeg nisam uspio nabrzinu kompilirati.
Nakon druženja od par sati sam odjebao to smetje i iskoristio taj stick na jednom windows 10 računalu. Tamo radi OOB, ali opet na manjoj brzini Nakon instalacije drivera s tp-link stranice, sada radi pod windowsima uredno, brzine pristojne.
Godinama sam izbjegavao wlan usb stickove na linuxu, vidim barem na ovom slučaju da se i dalje ništa nije promijenilo, support od proizvođača većinom loš i jedan veliki PITA za složiti
Tih par sati što sam se igrao s time, jednom kad se driver učita radi pristojno, ali jebo drivere gdje moraš paziti u koji USB port uštekaš tu kontrapciju
c-shadow je offline   Reply With Quote