View Single Post
Staro 27.11.2022., 11:50   #1
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Internet upload - GREMLINI ?

Bok,

Znam da ce ovo zvucati ludo i kao "first world problems" a koje bi mnogi "potpisali" ali eto i u moje selo stigla optika (A1) pa sam izaso iz kamenog doba ADSLa, ali imam jedan neobjasnjivi problem.
Problem koji me vise kopka/udara u mali mozak nego sto je pravi problem tako da izdrzite malo dok objasnim situaciju ("bare with me" sto bi Ameri rekli).

Problem je slijedeci.
Upload brzina preko Workstation (pod Moj komp i dolje u spisku) ja 250-280 Mbit/sec umjesto 500Mbit, Download je redovno od 925-955 ali upload oscilira od 250-285 i nece preko toga OSIM iz Microsoft Edgea, tamo radi full 490-505 MBit upload

Znaci screengrab prikazije: 1.Chrome, 2.Firefox, 3.Speed test Standalone win aplikacija (probao sam i CLI verziju) i na kraju 4.MS Edge.
Testirano maloprije unutar 3 minute svi browseri (otvorite full screen).
https://www.dropbox.com/s/w1ir95svqn...oblem.jpg?dl=0

WiFi radi 430-480 Mbit upload bez beda na cjelom sustavu, Dva renderslavea koji imaju 1Gbit mrezne isto rade 945/490 normalno iz Chroema i Ffox kao i iz Edgea, Dva laptopa probana direkt u switch te direkt u DM SE i isto nikavih problem sa brzinom, 2 LTE mobitela gaze isto 475 Upload speed na WiFi6.

Znaci samo najbrzi komp nece punu brzinu uploada iz niceg osim MS edge browsera ???
Kako????
WTF ?
Ko tu Koga j...e????

konfa je slijedeca:
- Optika je A1 1000/500, router Huawei HG8145V5 (pogaseno sve sto se moglo u njemu, DMZ napravljen te iza njega preko WAN porta Dream Machine SE upralvja dalje svime pa i WiFiem prkeo UniFi APova i druga Wirelles mreza preko Asus ROG AX11000 routera i APova - obje rade full speed upload)
- Workstation je AMD TRPro (ima u moj komp...bla bla)
- Matinca Ploca ASUS SAGE Pro WRX80e WiFi 6 te 10Gbit merzna (Dual 10Gbit Lan) Intel X550 chipset
- Najnoviji driveri za mreznu karticu (9mjesec 2022) instalirani
- Switchevi sve UNiFi 10Gbit i 2.5Gbit + DreamMachine SE za router/upravljanje svime (probao i da zaobijem DM ali nema razlike.)
- Kabeli sve CAT6 frisko provuceno ali probao sam i drugi kabel i oba ulaza mrezne kartice na ploci.
- Mreza lokano radi full speed switchevi NAS sve ide glatko i daleko preko 1Gbit veze (vez sa NASom je oko 450 Megabajta u sekundi kad kopirma na NAS (SHR-2 RAID, NAS na NVME preko mreze dobaci 500 Megabja au sekundi, znaci mrezna radi dobro i brzo kolko to HDDovi mogu izgurat... )

Jel to neka Microsoft Urota da me natjera da predjem na Ms Edge (Ffox mi je inace primarni a Chrome sekundarni browser, Edge koristim samo za E-zaba ?