View Single Post
Staro 23.11.2022., 19:17   #4427
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Ja sam kroz bužire u stanu razvukao dodatno cat 6/7mrežu (uz postojeću) za 2,5 i 10gbit, novu instalaciju na mjesto ugradbenog ormara za mini "server salu", kompletnu instalaciju za projektor u boravku (struja, mreža i hdmi over eth). Pametni majstori su mi ostavili znatno deblji bužir između komode za TV i samog TV-a na zidu, pa mi kroz taj bužir idu 2 HDMI-a, optika prema receiveru, razvukao sam nulu prema prekidačima zbog pametnih prekidača, itd. Ako imaš tih ambicija, zašto ne. A nije toliki trošak ekstra.

Recimo ja ne bi pretjerivao sa cat 6-7 svagdje, jer je nepotrebno, i na toj razlici stavio bužir, bar glavne vodove.

Što se tiče smarta, ja bi sve proveo na centralno mjesto, u veći el. ormar., znači s prekidača žice do centralnog mjesta, i onda opet s tog centralnog žice prema žaruljama i stvarima koja želiš kontrolirati.
Tu onda imaš apsolutnu slobodu hoćeš spajati na klasični način ili ćeš ići sa smart uređajima koji će biti između prekidača i žarulja/trošila. I uvijek možeš napraviti svap na smart ili manual.
Mana je da ćeš potrošiti nešto više žice i treba ti veći ili dodatni el. ormar.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	photo_2022-11-23_19-02-48.jpg‎
Views:	315
Size:	137.1 kB
ID:	25805   Click image for larger version

Name:	photo_2022-11-23_19-02-49 (2).jpg‎
Views:	247
Size:	58.0 kB
ID:	25807