View Single Post
Staro 22.11.2022., 13:12   #496
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
@d0X - ulagao sam i ja prije u ETF-ove (dok nisam znao dovoljno kako stvari funkcioniraju) najvise u MSCI World i MSCI World Emerging Markets, iako sam ostvario pristojnu zaradu i nisam u minusu bio, sve sam prodao i sada ulazem u pojedinacne dionice

problem je u tome sto su veliki ETF-ovi obicno u vlasnistvu Blackrock-a ili Vanguard-a

sve zvuci super na papiru, ali ako Blackrock ili Vanguard dodju u situaciju da moraju likvidirati svoj holding(e), ti NISI VLASNIK novca koji si ulozio, u najboljem slucaju si beneficial owner

analogija tome: da li bi kupio dobar (skup?) auto na susjedovo ime, a susjed tebi da punomoc da ga mozes koristiti? ako se susjed napije i zakuca auto u banderu, ti si ostao bez svog ulaganja, eto o tome se radi

ne vidim zasto bi bio problem drzati pojedinacne dionice, ako planiras drzati dugorocno, onda iskljucivo u DRS obliku

sto se tice trenutnog ulaganja u ETF-ove, mozda je pametno prvo procitati sto oni koji STVARNO imaju pojma o trzistima kapitala misle o tome
https://twitter.com/MikeJBurry/statu...84448390844416

prognoza je ako sada ulozis 100$ ili EUR u neki ETF, dogodine u ovo doba ces imati u najboljem slucaju 30% gubitak, u nekom pesimisticnijem slucaju 50-80% gubitak

potrazi na netu "spy 2008 vs 2022 overlap" - primjer
bolje cuvaj novac pa kupi kada SPY (S&P 500) padne ako mislis da je ETF najbolji nacin za tebe (sto vise budes citao i znao o tome, to ces vise bjezati od ETF-ova)

Trading212 je PFOF (Payment For Order Flow) broker, koji u startu radi PROTIVNO tvojim interesima (kao i svi drugi PFOF brokeri).
Sa tvojim novcem aktivno shortaju tvoju investiciju, odgadjaju kupovinu, ako imas dionice lendaju ih drugima a sebi uzimaju fee, itd.

Sve ovo je vrlo dobro dokumentirano, trazi na netu imas sto citati danima.

Jedan od najvecih transfer agent-a je ComputerShare.
Preko Interactive Brokers-a mozes kupiti jednu akciju (uzmimo za primjer Microsoft) i za 5$ je DRS-ati
https://www.drsgme.org/drs/direct-re...active-brokers <- uputa kako DRS-ati dionicu
nakon sto dobijes svoj account number kod ComputerShare-a (dodje ti pismo na kucnu adresu), registriras se online i dobijes svoj Security PIN (drugo pismo koje dobijes na kucnu adresu)

mozes napraviti investment plan da ulazes tjedno, mjesecno, kvartalno, one-time itd.
uz kombinaciju sa Wise.com (preko Wise.com mozes dobiti besplatno US checking account - ajmo reci ekvivalent tekucem racunu u hr)

prebacis novac na wise, pretvoris ga u dolare i ulazes novac DIREKTNO u kompanije u koje vjerujes da ce uspjeti u buducnosti iz X razloga koje si prethodno sam istrazio i uvjerio se da imaju smisla
najveca prednost je sto su tvoje dionice automatski DRS-ane, TI SI NJIHOV STVARNI VLASNIK, imas prava na dividendu, i u slucaju bankrota/likvidacije brokera ne moras strahovati za svoj novac

moras se barem 1x godisnje ulogirati u svoj ComputerShare account da nebi prema USA zakonima postao abandoned property, to ovisi od drzave do drzave, u nekima je 2, u nekima 3 godine, ali to je sad sporedna stvar