Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.11.2022., 19:00   #64198
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor CatKiller Pregled postova
Ne znam želim li gledati NU2 jer Jura mi je simpa, dok me Prpić uopće ne zanima.

Teme je trebalo prostorno-vremenski razdvojiti.

a)
Norveška, Njemačka, Kina... tu su EVi jako konkurentni i kroz narednih par godina će vjerojatno osvojiti tržište.

Nekoliko je razloga za to:
- kupovna moć
- infrastruktura
- strukturni poticaji
- svjest o ekologiji jer se krecemo pri vrhu Maslowljeve piramide

U ovom svijetu se vjerojatno mentalno nalazi Hrvoje Prpić

b)
Hrvatska zbilja:
- prosjek voznog parka 13 god
- velikom većinom se kupuju/uvoze rabljena vozila
- infrastruktura punjača nerazvijena
- dpf off / egr off jer se nema novaca za održavanje

U ovom svijetu su električni auti gadgeti za dobrostojeće i imućne, koji zbog socijalne cijene struje doma tankaju po 50 kn.

Tako da su na koncu i jedan i drugi u pravu, samo s odmakom od 5-10 godina.

Što se tiče Wallboxova i 11 kW...nice to have, ali kad sam na GO u HR, sasvim lijepo se snalazim s običnom 230V Schuko utičnicom.

Zgodna alternativa je 3,6 kW "kamping" priključak koji ide na običnu kućnu instalaciju uz parsto kuna ulaganja.
Zašto? Puno realnija slika je ne razdvajati iz vrlo jednostavnog razloga, a to je da mi nemamo skoro nikakve benefite tih razvijenih ekonomija, a nameću nam se svi isti propisi, zabrane i standardi kao da imamo istu kupovnu moć, standard i infrastrukturu.

Da, može se to razdvojiti za potrebe neke rasprave, ali nema smisla jer se od nas očekuje da radimo isto što i gazde iz Norveške i Njemačke, a sa standardom sirotinje. Dobro je rekao šef BMW-a, BMW će se snaći i prilagoditi, ali pod krinkom EV-a izumiru ovi najobičniji auti koji si većina populacije može priuštiti.
Exomaniac je offline   Reply With Quote