View Single Post
Staro 07.11.2022., 10:17   #1
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Performanse i cross platform file systemi

Prvo, nezz koji podforum je pravi ako sam falio može u drugi.
Razvijam neku aplikacijicu na RPi sa što bržim captureom raw slika sa kamere i spremanjem na disk. Slike se kasnije obrađuju na Windows PC-u (Python, OpenCV, Cuda i kasnije neke Windows specific aplikacije).

Prebacivanje preko mreže stotine gb podataka traje i traje. Windows ne podržava ext4 nativno, instalirao sam neki driver ext2nešto koji mi je masakrira windows jedva sam ga maka iz safe modea, tako da taj nije opcija. Prednost je što mi treba samo read, ali read pristojnih performansi. Probao sam sa nekoliko formata na RPi-u - fat32, exfat i NTFS, ali svima njima su performanse upola od EXT4.
Jeli neko zna ili je isprobao, kvalitetan i performansama prihvatljiv nacin mountanja EXT4 particije na Windows, srecom samo za read?

Capture se radi na Raspberryu, i tu dolazimo do jos jedne neobične situacije. Imam kingston A400 120gb SSD i WD Scorpio black 750GB. Maksimalna teoretska brzina capturea je 90FPS, jedan F je 1.1mb,dakle teoretski max 99mb/s writea. Što rezultira maksimumom od 5400 sličica u minuti. Capture ide 1 minuta spremanja, 5 minuta pauze. Na SSDu imam konstantnih ~4300 sličica u minuti u svakom ciklusu što je nekih 80mb/s writea.
Iznenađenje mi je bio HDD, koji krene sa cca 5300+ sličica u minuti dakle gotovo blizu maksimuma od 99mb/s, i onda svaki ciklus pada po 100 sličica, dok se ne zadrži na oko 2500-3500 sličica u minuti, dakle 45mb/s. Nije mi jasno što se tu događa, pogotovo jer ima 5 minuta pauze između svakog ciklusa. Disk je ukljucen u USB3 port preko relativno jeftinog sata adaptera, bez dodatnog napajanja. Ali mislim da bi trebalo biti dovoljno. Jer je rpi napajanje 5.1v 3A

SSD trebao gurati 300mb/s writea. Pokušao sam pokreniti DD za write speed test, ali rezultati spada 19mb/s i na HDD i na SSD što nije istina, mislim da DD kreira file na SD kartici pa čita sa nje, tako da nije realan test, a ništa bolje nisam našao od DDa za testirat performanse na raspberry pi OS-u, svi koriste daj nesritni DD.

Za performanse imam i programatsko rjesenje, posto imam Rpi4b sa 8GB mogu zapisivat u ram jer je ovo cca 5.5gb podataka, pa u ovih 5 minuta pauze iz rama prebacit na disk, ali to mi je nepotrebna komplikacija, pogotovo jer bi te osnovne performanse morale biti ispunjene, a želim da radi sve i na rpiju od 1gb. Processor od RPI-a nije bottleneck, jer je jedva do pola opterecen, i na ram disk sprema punom brzinom.

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 07.11.2022. u 10:24.
OuttaControl je offline   Reply With Quote