View Single Post
Staro 03.11.2022., 20:16   #17718
Odinarius
All-rounder
Moj komp

Datum registracije: Sep 2013
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Vidim da je oledima napokon počela padat cijena, dok sam kupovao telku prije pet godina, oled telkama cijena se kretala prek 12tkn, sad dok gledam cijene, pale su na prihvatljivu razinu, 6-8tkn, a vjerujem da će i s vremenom to ići još niže dolje a i ponuda će biti sve veća..

Imam XE9005, baš sam počeo razmišljat o nekom upgrejdu, gledam ovaj LG G2 55" to je model 2022, a kolko čitam, svjetljiji je ekran, ovaj bi mi mogao uć u fokus, trenutna je cijena povisoka, pa se nadam da će past s vremenom na 6-7tkn, ak ne ove onda sljedeće godine..
Nadam se samo da oled nema nekih izraženijih mana, osim poznatog burn in-a..
Neka alternativa oledu je, miniled, mada, ponuda televizora nije baš velika..
Ja sam u istoj dvojbi. Elementi koje važem su pro:

- OLED je bitno bolji u mraku, što jest okruženje u kojem ga koristim
- to mi je naročito bitno zbog titlova kad je upaljen HDR, jer se zasvjetli cijela donja polovica ekran što je vrlo iritantno u tamnim scenama na 9005

- Dolby Vision i eArc (za lossles zvuk koji nije moguć s običnim HDMI Arc-om)

- 4k/120hz i Freesync, ali su mi manje bitni, komp ionako ne može potegnuti 120hz na 4k

- upgrade na 65"
- daljinski je bolji (iako je to komplet nebitno, pokrenem za 3s što mi treba i zaboravim na njega)

Contra:

- XE9005 je vrhunac VA tehnologije, brz i svijetao panel (svijetliji od LG) i slika je, koliko god OLED bio bolji, i dalje fenomenalna
- Android
- Kodi + ugrađena video aplikacija čitaju sve što sam spojio na njega - nije potreban vanjski box
- Moonlight app za streamanje igara s kompa radi odlično - nije potreban vanjski box
- 9005 čita DTS, pa ne trebam vanjski box

- Motion je vjerojatno bolji na 9005, nema microstuttera (ja ga primjetim na C1 ako se koncentriram na to)
- nema automatskog dimminga i nema podsvjesnog pritiska zbog burn-ina (znam da neće, ali pritiska se teško riješiti)

- 65" model koji bi bio pravi upgrade košta oko 13k trenutno, a ne znam koliko bi uhvatio za 9005, koju tisuću jedva, makar je u super stanju. Dva TV mi ne trebaju.

Tako da sam odlučio da pro ne nadmašuje contra, pa neću još kupovati ništa. Naravno, svatko ima svoj popis stvari koje su mu važne, ovo je samo moj način razmišljanja.
Iskreno, najveći problem sa 9005 koji trenutno imam su titlovi kad je video HDR. Ako gledam preko Kodija, onda ih mogu obojati u plavu tako da ne upale odmah sve dimming zone u blizini titlova. Ali Kodi ide samo do 1080p, tako da za 4k s diska koristim ugrađenu aplikaciju koja mi se i inače čini bolja i glađa u reprodukciji, ali ona ne podržava bojanje titlova. Zašto dimming algoritam reagira na titlove umjesto da ih ignorira, ne znam, loš dizajn, trebalo bi to programirati drugačije. Da se to može riješiti, ne bih uopće razmišljao o nečem novom (bi malo, ali bi bilo lakše ).

Čekam Sony A80 model OLED-a po nekoj pristojnoj cijeni
Odinarius je offline   Reply With Quote