Citiraj:
Autor telefunken
Jel se tko kuži u sjekire?
Trebam ubost jednu za cjepanje cjepanica za grijanje, komadi od 30ak cm duljine, 15-20cm širine, hrast. Dobar dio cjepanica je kvrgav i ne da se nikako rasjepat s manjom sjekirom
E sad, po YT se svi kunu u Fiskars X25 kao najbolju za ugodno cjepanje ali isto tako kažu da ako je drvo kvrgavo, da nije baš dobra za to i da treba ipak uzeti sjekiru za kalanje no za njih kažu da su neugodne za duže cijepanje, pogotovo zbog ručke, no tu je sad fora da svi oni sjeku neke balvane od pol metra, meni treba za 10 cjepanica dnevno, no planiram da ta koju uzmem mi traje valjda cijeli život...
I na kraju dolazi cijena: Fiskars je min 500kn a ove za kalanje su po 250kn
vaše mišljenje?
|
Pogledaj x21. S njom možeš i trešće praviti i razbijati kvrge do cca 25cm promjera. x25 je za deblje a x27 je za više nego što sam ikad bio u situaciji da mi treba. Grijem se cijeli život na drva, nešto kupim, nešto sam napravim i tak. Bukva, hrast i grab.
x21 je oko 800g a dizajnirana je kao klin. Umjesto velike mase ima veliku brzinu i to se fino osjeti nakon par sati udaranja. Grip je odličan, ne moraš ju stisnut kao sivonja, ne prenosi vibracije ako fulneš.
Imam ju oko 5 god, preporod od svih ostalih sjekira koje sam probao.
Frendu sam za poklon uzeo x25, super mu je no ima još jednu manju za trešće. On je 175cm, ja 185cm, dužina držala je ista na obe, odgovara obojici.
Dobar dio društva sam nagovorio na fiskars sjekire i svi su prezadovoljni
Jedini minus je što ta legura držala zna bit onak jako hladna.