View Single Post
Staro 26.10.2022., 05:48   #24
delStipe
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Oct 2011
Citiraj:
Autor Silthrax Pregled postova
Moram biti iskren presmijesno mi je citati ovo Ljude iz Zagreba kako se griju na drva a nemaju pojma kako to funkcionira. Evo par savjeta iz Like.

Uglavnom hrast je niskokalorican i kod nas se kupuje mijesan sa bukvom ili grabom. S bukvom ili grabom naloziš vatru i dobijes temperaturu a sa hrastom je odrzavas i hrast ubacujes preko noci da ti odrzava toplinu i radi dobar zar za sutra ujutro.

Ti imas dupli problem em sto je hrast i em sto vjerojatno nije dovoljno suh. Moj savijet bi ti bio dokupiti jos bukve ili graba ili nekog malo kaloricnijeg i suhog drveta da dobijes temperaturu. Drugacije ovaj problem neces rijesiti.
Dok sam imao klasičnu peć na drva tipa Smederevas, sa rernom i na njoj smo kuhali, šta je velika prednost... Hrastova drva su jedva gorila u peći, nije bilo žara dovoljno da održava vatru i poslije bukovih i grabovih cjepanica...

Ali kada sam kupio kamin tipa Dora 8, veliko ložište ali bez rerne i mogućnosti kuhanja , stavili bi navečer panj u ložište od 20x28 cm i do ujutro je bili puno žara, samo usitniš taj užareni oblik panja i nastaviš dalje ložiti, sa bukovim ogrjevom to ne mogu postići, jer ostane topal pepeo...
Šta je na prethodnim pećima bilo nemoguće i sa malim cjepanicama, jer nije bilo dovoljno topline u ložištu...

lp..
delStipe je offline   Reply With Quote