Poanta je da ne vrte svi igre i benchmarke. Ono čime se osobno bavim ne zahtjeva brzu aritmetiku pomićnog zareza u kojem su buldožeri bili (jako) spori, a igre su ovisile o tome.
Poanta je da si prije 10-15god mogao za 1000-1200kn u dućanu uzeti ploču, proc i dovoljno RAMa da sljedećih nekoliko godina ne osjetiš potrebu za nečim jačim pod uvjetom da nisi razmaženi entusijast ili power user koji gazi CPU.
Osobno mi se ne daje hrpa love da bi mi igre koje ne igram imale veći frame rate ili više detalja ili da mi brže kodira video koji već dugo kodira QuickSync ili NVENC u hardwareu bez CPUa.
Stvarno, koga briga što je pod haubom CPUa? Kome su ti tehnički detaljim bitan faktor u životu? To je bitno samo novinarima da imaju o čemu pisati. Većina testova većini ljudi ne znači skoro ništa jer su ili besmisleni (sintetički benchmarkovi) ili su zastarjeli i nikome ništa više ne znače. Tko svaki dan arhivira stotine gigabytea sa 7-Zipom??
Bitno je koliko kuna/dolara/eura plaćaš ono što radiš, a tu se nike puno promijenilo zadnjih godina. Koliko MIPSa za kunu ili koliko FPSa za kunu. Računicu napraviš od cijene hardwera, cijene struje i uračunaš amortizaciju odnosno koliko dugo će te to zadovoljiti, te eventualno ostatak vrijednosti kada prodaš.