Mislim da jedina godina ili prva godina kada je bilo više dizela je prošla (ili predprošla), ali to za nekih mali postotak. Tako da, benzinci su ili u prednosti ili su tu negdje.
A ovo "opravdati ili ne", teško je to sada komentirati.
Osobno, da uzimam isti auto kakav sam kupio a da je benzinac, troši 3-4 litre više nego moj dizel. E sad, koliko ću ja izgubiti i/ili dobiti kupnjom benzinca u startu jeftinijeg, nisam siguran, no da svakih 100km imam razliku od 50kn, dugoročno će to biti 100EUR mjesečno, ili ti ga nekih 10k kuna godišnje. Za 3 godine sam opravdao razliku. A da ne ulazim u trajanje motora, ugođaj vožnje na većim brzinama i manjim okretajima itd.
Ne kažem da su opravdani razlozi, no meni su razlozi za ne brinuti se o tome jesam li ušparao ili nisam.
Isto tako, Kia Rio 1.2 benzinac, bez turbine, ispod 7.5 litara ju nisam dobio. Isti takav dizel, 5l (provjereno kod Šogorice). Razlika u cijeni novog je bila tamo 2012. nekih 15 000kn. Napravio sam 120tkm s autom. Znači svakih 100km sam potrošio 25kn više na gorivo. Znači nekih 5000EUR u 10 godina. Da ne govorim koliko dizel ljepše ide 1.4, koliko manje troši na 120km/h, koliko je tiši na toj brzini itd.

To ti priča netko tko je zadnjih 15 godina bio na benzincima i tek sada prešao na dizel.