Tema: Automobili
View Single Post
Staro 24.10.2022., 13:02   #63963
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Svojevremeno su se vodile rasprava i o tome - vinjete ili ENC. Kao i obično, ništa se nije zaključilo. Onima koji voze puno je bolja (jeftinija) vinjeta, a onima koje voze povremeno je bolji ENC. Meni bi više odgovarala vinjeta.
Ne postoji ni jedan razlog za ne uzeti vinjetu, vozio se ti ili ne. 90% ljudi radi barem 8000km godišnje, i ode na AC barem jednom, dvaputa mjesečno. Veliki barem, jer bi rekao da su te brojke puno veće.

Da odeš iz VŽ u ZG 10 puta godišnje (cijena jednog smjera je 28kn), pokrio si gotovo cijelu vinjetu (600kn cca). Da ne pričam da odeš iz Splita u ZG (i nazad), i eto ti vinjete. Moji starci sve manje se voze kako godine prolaze pa ipak odu do ZG-a jednom, dva puta mjesečno.

Plus, imati vinjetu znači voziti se više po autoputu (promjena cijelog mindseta).

Jedino tko profitira od trenutnog načina rada je HAC i država.

Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Mislim da će ove nove cijene goriva preokrenuti omjer benzinci/dizelaši u nas...
Uz ovu cijenu, ako nemaš teretno vozilo, teško je opravdati kupnju dizelaša (u startu skuplji, skuplje održavanje, skuplje gorivo).
Kakav omjer?
Pa mi smo i dalje u prednosti s benzincima ako govorimo o broju registiranih vozila (benzin vs dizel).

Mislim da jedina godina ili prva godina kada je bilo više dizela je prošla (ili predprošla), ali to za nekih mali postotak. Tako da, benzinci su ili u prednosti ili su tu negdje.
A ovo "opravdati ili ne", teško je to sada komentirati.
Osobno, da uzimam isti auto kakav sam kupio a da je benzinac, troši 3-4 litre više nego moj dizel. E sad, koliko ću ja izgubiti i/ili dobiti kupnjom benzinca u startu jeftinijeg, nisam siguran, no da svakih 100km imam razliku od 50kn, dugoročno će to biti 100EUR mjesečno, ili ti ga nekih 10k kuna godišnje. Za 3 godine sam opravdao razliku. A da ne ulazim u trajanje motora, ugođaj vožnje na većim brzinama i manjim okretajima itd.

Ne kažem da su opravdani razlozi, no meni su razlozi za ne brinuti se o tome jesam li ušparao ili nisam.

Isto tako, Kia Rio 1.2 benzinac, bez turbine, ispod 7.5 litara ju nisam dobio. Isti takav dizel, 5l (provjereno kod Šogorice). Razlika u cijeni novog je bila tamo 2012. nekih 15 000kn. Napravio sam 120tkm s autom. Znači svakih 100km sam potrošio 25kn više na gorivo. Znači nekih 5000EUR u 10 godina. Da ne govorim koliko dizel ljepše ide 1.4, koliko manje troši na 120km/h, koliko je tiši na toj brzini itd. To ti priča netko tko je zadnjih 15 godina bio na benzincima i tek sada prešao na dizel.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 24.10.2022. u 13:24.
Mommistake je offline   Reply With Quote