Da pojasnim naslov, za one koje mozda navodi na krivu ideju o cemu se radi. Pricam o arkadnim video
masinama mahom iz 80-tih, kad su dozivjele najveci procvat, te postale nalik 8-bit igrama, za razliku
od vecine arkadnih masina s kraja 70-tih. Znaci arkadni ormari ili kabineti na zetone, kakvi su se
motali po Luna Park odvojenim salama.
U ZG-u je najveca sala bila u Luna Parku koji se nalazio vise godina, na mjestu gdje se danas
nalazi Sheraton. A bas dedicirani prostor samo za arkade (jedan od) bio je pored
tadasnjeg
kina Sloboda danasnjeg kino Tuskanca.
Arkadne sale su se mogle tada naci u dosta gradova, kao i otoka. Jasno, mogli su biti i u kaficima,
ili drugim ugostiteljskim prostorima. Te raznim sajmovima, gdje bi se uvijek nasla prostorija za igre.
Pacman je sigurno pojam moderne arkadne masine, uz neizostavni
Invaders, te jedna od najuzbudljivijih
arkada iz vremena
Scramble ili mozda poznatija na 8-bit racunalima kao Penetrator.
Ovdje imamo (nadam se)
definitivan popis nadam se, svih proizvedenih kabineta. Ako bolje pogledate pojam arkada, zapravo se spominje jos prije 1940-te, aludirajuci na bilo kakvu igru/vjestinu koja je bila postavljena u kabinet za sajmove i priredbe, dekadama ranije od prvog racunala.
Za pocetak, dvije arkadne video masine me odvijek fasciniraju, te dok ih ne nadjem listajuci ogromni popis, zanima me dal ih netko u opisu prepoznaje. Prva je bila na lokaciji danasnjeg Sheratona, druga na Krku u maloj video igraonici.
1) Vrlo sofisticirana za vrijeme space igra, tipa Penetratora, ali brod je mogao pucati u svim smjerovima, nivoi su bili drugaciji grafikom. Jedna od najimpresivnijih svemirskih pucacina koje sam upamtio na spomenutim masinama.
2) Arkadna masina "podmornica" u kojoj fizicki ulazis u kabinu, sjedis nize, te imas dva ekrana (mislim da su dva) na kojima gledas sebe kao podmornicu, te potapas brodove ili zrakoplove koji te pokusavaju unistiti. Mislim da je cak bila i nekakva tresnja kad bi te pogodili. Ta masina mi je misterij, jer je nikad vise nisam vidio. Kako si sjedio unutra, masina je uzimala i znatno vise mjesta od klasicnih stojecih kabineta.
Dal je netko u HR ili sire, igdje uopce vidio takve masine, da negdje stoje, da ih netko (cudom) jos ima u prostoru?
Eto, toliko za uvod.
...