Citiraj:
Autor lowrider
Cijene rastu jer nekretnina ima, štancaju se, jer znamo što i tko je iza građevinskog sektora, i postoje ljudi koji će to platiti.
Jer ako imaš viška koji ti ne treba, svejedno je koliko je m2 nekretnine.
|
Ovo ti je čudna logika, cijene rastu jer se radi puno nekretnina U tim uvjetima bi cijene trebale padati. Ali potražnja raste čak brže od ponude.
Citiraj:
Autor lowrider
Niti ja ne vjerujem u ikakav pad cijena, eventualno će samo prestati rasti.
Ono što će se urušiti je sam financijski sustav jer nikada se toliko novaca bez pokrića nije štancalo.
|
Ako vjeruješ da će se financijski sustav srušiti, moraš vjerovati i da će cijene kolabirati. To obično ide jedno uz drugo
Citiraj:
Autor lowrider
Ukidanje kune kod nas nije nikakav problem, jer u biti nikad nismo imali "svoju" valutu, uvijek smo bili vezani za marku/euro.
Radi toga je razmak između kriza što izmišljenih što stvarnih sve kraći.
Uvođenje eura bi trebalo pokazati koliko stvarno ima novaca posakrivanih po kutijama roleta itd
Zato i forsiraju da se kune zamjene za eure uplatama na račune u banci, a ne nošenjem u mjenjačnice.
|
Problem je u toliko što je kolega spomenuo, crni novac. Postoje milijarde i milijarde KUNA zarađenih na crno koje su se ljudi ove godine požurili utopiti u nekretnine. Puno lakše i pametnije nego da se 01.01.2023. nađeš u situaciji da imaš vreće novca, pa ne možeš baš doć u banku sa 10 miljona kuna pa ih zamolit da ti to promijene u EUR-e
Citiraj:
Autor prileee
Cuj ovo, znatan pad. Cisto sumnjam, al zivi bili pa vidili.
Jos kad navale stranci kupovat jos vise, za pad ces se nacekat imho.
|
Zašto bi stranci sad navalili? Već odavno smiju kupovati što god požele. Jedino što se od 01.01.2023. mijenja je to da od sad smiju direktno kupovati i poljoprivredna zemljišta.
Citiraj:
Autor aski
Upravo ovo o prljavoj lovi o čemu pišete je i dovelo do ove eksplozije cijena. Količine takvog keša su ogromne. I onda sirotinja kako Pupo kaže, diže kredite.
Sad je idealno vrijeme za prodati, a ne kupiti stan.
|
Slažem se, uvijek je idealno vrijeme za prodaju onda kad je euforija na maksimalnoj razini i kad su svi uvjereni da cijene mogu ići jedino gore. To je tako na vrhu svakog balona. Osobno mislim da je tražiti 5000 EUR za novogradnju u Zagrebu na dulji rok obična smijurija. Ovdje ne postoji ekonomija koja tako što može podržati.