View Single Post
Staro 17.10.2022., 01:33   #43
hash
Premium

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor generic Pregled postova
Evo npr. za Haier Tide Green...
Mogao si staviti i COP tablicu, a ne mene u ove kasne sate tjerati da otvaram excel , zeka, super post

Kako god:

https://imgur.com/a/kDgFwPl

Sto je i dalje nezanemarivo slabije (ali puno bolje nego sam mislio) od COP 3.5 navedeno na random shopu za ovu/slicnu(?) klimu.

Za kompletnu cijenu sad treba usporediti cijenu kWh plina, i elektricne energije i kristalnu kuglu za pogoditi kako ce se kreteti njihov omjer u narednim godinama. Plus cijena opreme i instalacije za oboje plus redoviti servisi ako cemo cjepidlaciti.

Trebalo bi na kraju i usporediti stvarnu potrosnju i podatke s ovima iz tablice. Jer padaju mi na pamet jos dva faktora koja smanjuju efikasnost:
  • zaledjivanje isparivaca vani - pretpostavljam da onda klima mora okrenuti smjer i otopiti led,
  • kako se ponasa sustav ako je sustav podkapacitiran - ako su gubitci kroz vanjske ovojnice znacajni pa klima radi blizu maksimuma previse vremena.

Osobno, ne znam sto bi mislio. Nisam se nikad grijao na klimu ali po ovim specifikacijama bi stvar morala raditi. S druge strane, specijalizirane klime za grijanje (tj toplinske pumpe) istog toplinskog kapaciteta kostaju osjetno vise od 500 eura kolko kosta ova klima na linku gore pa za to vjerojatno i postoji neki razliog.

Sto mi promice Lastane
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Led nisam u HR vidio godinama
Ako je vani 0, a hoces unutra grijati sa COPom vecim od 1, onda temperatura isparivaca vani mora biti manja od vanjske temperature i moze se zalediti isparivac. Ima na youtubu, ali bitnije, 99% sam siguran da se to spominjalo u lokalnom kontekstu u temi o klimama pa baci u search i linkaj post ako imas volje.

Isto, tj obrnuto, ti je kad hladis prostor po ljeti. Stanes ispred vanjske jedinice i vidis da uvijek puse topliji zrak od vanjskoga.

Zadnje izmijenjeno od: hash. 17.10.2022. u 01:40.
hash je offline   Reply With Quote