Citiraj:
Autor Bub0
I ne, neću prestati o tome i napomenut ću to uvijek, jer amd sa driverima ima problema, to je činjenica.
|
Evo onda, još jedna činjenica, ukoliko želiš koristiti RTX 3090 ili bilo koju modernu nVidia karticu za AI/ML namjenu, moraš koristiti točnu određenu verziju kernela, drivera i Linux distribucije, jer inače stvar ne radi, dok Radeon modeli imaju kudikamo bolje open-source drivere, gdje tih problema nema. I sad je to opet sasvim moja stvar i činjenica, jer sam itekako svjestan CUDA podrške i kupnja bilo čega kaj nije nVidia ne dolazi u obzir kad su takve stvari u pitanju, ali opet ne polazim za tim da svima koji žele kupiti išta GeForce odmah prepričavam svoja iskustva s čime se oni uopće neće susresti. Kaj se Radeon drivera tiče i tvoje RX 5700 - najviše prašine se diglo oko onih black screen problema koje Isus dragi Bog nije uspjel reproducirati, ali su svi pričali o tome, dok na kraju Level1Techs Wendell nije potrošil nekoliko desetaka tisuća dolara na aparaturu za testiranje kablova, pa je ispalo da HDMI i DisplayPort na AMD, Intel i nVidia hardveru ima točno iste probleme.
Citiraj:
Autor Disco
Samo da dodam za ove dvije stvari, krivo sam se izrazio, ali mislim da su skoro svi shvatili na nV grafa radi i DLSS i FSX XESSS, na drugima ne radi DLSS. Nemaju sve igre sve 3 opcije, zato sam to napomenuo.
Drugo, ovo za isprane boje tj da je po defaultu izabran limited range ne stoji, već sam bio pisao o tome. Kao prvo tko uopće spaja monitor HDMI-em umjesto DP-om?
|
Da, ali nVidia ima FSR i XeSS podršku, jer su to AMD i Intel omogućili svojim open-source rješenjima. Tak jasno da DLSS ne radi na nečemu kaj nije nVidia.
Kaj se ispranih boja i HDMI-a tiče, to je pak komedija svoje vrste, a vidiš i sam da ljudi spajaju većinu toga na HDMI.
Makar, kak god bilo, ne bi se uopće korisnici s tim trebali zajebavati, kamoli da se to prepričava kao nešto normalno.
Citiraj:
Autor Bub0
Istina, Intel Arc ima probleme sa driverima ali njima je to prva grafička ikada pa se nekako to može i progutati, ionako se neće prodavati naveliko još neko vrijeme.
|
Eto, nasjel si na foru Intelovog marketinga, jer Intel već više od 20 godina ima monopol nad GPU tržištem.
ARC modeli su sramota i samo zadnji u nizu promašaja te monopolističke firme koja ima rekordne zarade i neograničene resurse.
Citiraj:
Autor jjd37
Nisam vezan ni za jednu stranu (AMD(ATI) ili NV - imao i imam i jedne i druge) ali kupujem grafu na bar 3 godine i ako dajem takve novce želim što manje problema s nečim što mogu saznati prije kupnje jer kako sam naveo dva modela sam već eliminirao - po jedan s svake strane plota jer postoje evidentni problemi s QC ili softverom koji dolazi s grafom a manifestiraju s u pretjeranom zagrijavanju zbog slabijeg prijanjanja hladnjaka s jedne strane i nemogučnosti rada sastavnog dijela kartice s druge strane. 
|
IMHO za GeForce si još pogledaj i ASUS TUF modele, a za Radeon Sapphire Nitro+ baš radi ovoga kaj si navel, obzirom da su obje firme napravile odlične RTX 3080 i RX 6900 XT verzije.
Na poslu imamo hrpu ASUS TUF RTX 3080/3090 modela i to je nepoderivo, a vrte kojekakva AI/ML čuda tehnike 24/7 već skoro dvije godine. Sapphire je pak alfa i omega za bilo kaj vezano uz Radeon ponudu.
Čisto za primjer ...
ASUS TUF RTX 3090 je cijenom slična, a bolja od Gigabyte RTX 3080 Ti Gaming OC, pa možda da odmah kupiš najbolje i miran si.