Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.10.2022., 10:33   #63691
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor android-split Pregled postova
Kratka 2 pitanja. Isto auto, isti motor. Potrosnja goriva sa rucnim i automatskim mjenjacem za istu brzinu? Odnosno jel potrosnja veca ili manja sa automatskim mjenjacem? I jesu vece mogucnosti kvara samog mjenjaca kod automatskog?
Zahvaljujem
Čista gradska vožnja klasični automatik će trošit više od manualca, recimo da se oba štedljivo voze. Ja na automatiku recimo nemam set kvačila, ali najbitnije dvomaseni. Čega nema, ne može se pokvariti. Kvar samog mjenjača je moguć u oba slučaja, i naravno daleko skuplji je kod automatika. Redovna izmjena ulja i nema problema.

A ako za primjer uzmeš DSG, onda se svašta može pokvarit, jer je to realno ručni mjenjač s dvije spojke i "robotom". Od mahatronike, lamela, dvomasenog itd. i Da DSG je def. najštedljiviji u pogledu same potrošnje.

Prošli je bio benzinac automatik, sadašnji je dizel automatik. Rezime, briga me za potrošnju, nego gledam koji je funkcionalniji i bolji za tražene potrebe. Automatik gledam radi svega, a najmanje potrošnje. Svugdje osim grada je sigurno štedljiviji od manualca. Koliko je to puno ili malo, osobno, zanemarivo. Ali je činjenica da na 75kmh može biti u 2. ili u 6., ovisi o trenutnim potrebama. Bio bi i sadašnji (turbo)benzin, da nema trocilindarkog prdekala sumnjive kvalitete(PSA/ tj. Steallantis).

Zadnje izmijenjeno od: domy1. 07.10.2022. u 10:39.
domy1 je offline   Reply With Quote