Ajme kolko pitanja
rpi4 uredno radi sa SSD-om, koliko se sjećam postupak se razlikuje od rpi3 pa je vjerojatno tu došlo do greške, nisi imao dobar tutorial
Ne vjerujem da bi ti HA bolje radio na nekom Synology NAS-u, bolje pokušaj još jednom to napraviti na rpi4
Zigbee preferiram za senzore, remote switcheve (buttone).
Imam i 2 zidna zigbee "šaltera", postoje jednostruki, dvostruki, trostruki... Koristim Aqara D1 ali mislim da su sad aktualni neki noviji modeli. Postoje sa nulom i bez nule. Obje vrste mi rade dobro.
Što se tiče zigbee vs. wifi, ipak su mi bolji zidni prekidači na wifi, pod uvjetom da možeš flashati tasmotu. Tasmota mi daje mogućnost da odvojim sam prekidač od releja, tako da prekidač ne mora direktno upravljati trošilom nego slati mqtt naredbu.
Neki šalteri imaju statusne ledice. Kod tasmote recimo mogu podesiti da ledice svijetle dok je svjetlo isključeno (da vidiš šalter u mraku), a kod Aqara zigbee šaltera ne mogu - ledica radi dok je svjetlo uključeno.
Jednostavnim googlanjem "taj i taj uređaj + homeassistant" možeš saznati je li podržan, na koji način se uparuje i ostalo.
HA mi uredno prepoznaje i nudi pairing sve moguće uređaje koji se pojave, bili oni na wifi, zigbee ili bluetooth.
Iza prekidača mi ne stane baš ništa, jedva da mi vodiči stanu ako su duži od 5cm. Vjerojatno postoje zidovi sa dubljim i većim kutijama ali kod mene nema takvih, sve male okrugle u armiranom betonu.
Zato shelly/sonoff releje stavljam u rasvjetna tijela ili razvodne kutije.
I ja sam u potrazi za dobrim pouzdanim motion senzorom, mogu ti samo reći da Silvercrest iz Lidla nije to. Navodno je Philisov nenadjebiv ali košta 2-3 puta više od ostalih. Nakon njega bi trebao biti Aqara (jako je ružan i glomazan).