Mreže su mi malo zbunjujuće katkad, pa imajte razumijevanja...
Zanima me kako skenirati kompletan LAN, odnosno vidit šta je sve spojeno fizički međusobno, bez obzira koje IP adrese imaju ?
Točnije, zanima me da li je neki "skriveni" uređaj spojen na mrežu, ali ga ne vidim jer nije u istoj domeni.
Tipa, svi uređaji su mi na 192.168.1.x, a taj skriveni uređaj može biti na 191.167.1.1 i nijedan network scanner ga ne vidi, jer ne skeniraju van 192.168.1.x
Jedina "solucija" koju sam našao na netu je "arp -a" u command promptu, no izgleda da ni to ne daje kompletan scan, jer:
Citiraj:
arp -a only shows the arp table. So if your computer hasn't comunicated with a device in your network it wont have the Mac or IP Adress. So it shouldnt show all the Devices in your Network.
|
Ako netko koristi taj skriveni uređaj za recimo špijuniranje moje mreže, onda je logično da moj kompjuter nikada nije komunicirao s njim, pa se onda neće ni pojaviti u arp tabli.
E, pitanje je kako naći taj skriveni uređaj koji može biti na pitaj boga kojem IP-u.
Da li bi rješenje bilo u nekom IP scanneru postaviti range scana ovako: 0.0.0.0 - 255.255.255.0, ili 255.255.255.255 ? Da li je to uopće maksimum kojeg može skenirati ?
I drugo pitanje, može li se teoretski, netko spojiti sa svojim uređajem na moju mrežu (koja je 192.168.1.x), a postaviti svoj uređaj na 191.167.1.1 (tako da ga ja ne vidim) i sa njega se spojiti na moj router koji je na 192.168.1.1 ?
Ili mora prebaciti svoj uređaj na 192.168.1.x (tada ga mogu vidit i skenirati) da bi se mogao spojiti na uređaje koji su na 192.168.1.x ?
Hvala