View Single Post
Staro 20.09.2022., 15:16   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Dva njuberska pitanja...

Mreže su mi malo zbunjujuće katkad, pa imajte razumijevanja...

Zanima me kako skenirati kompletan LAN, odnosno vidit šta je sve spojeno fizički međusobno, bez obzira koje IP adrese imaju ?

Točnije, zanima me da li je neki "skriveni" uređaj spojen na mrežu, ali ga ne vidim jer nije u istoj domeni.

Tipa, svi uređaji su mi na 192.168.1.x, a taj skriveni uređaj može biti na 191.167.1.1 i nijedan network scanner ga ne vidi, jer ne skeniraju van 192.168.1.x

Jedina "solucija" koju sam našao na netu je "arp -a" u command promptu, no izgleda da ni to ne daje kompletan scan, jer:

Citiraj:
arp -a only shows the arp table. So if your computer hasn't comunicated with a device in your network it wont have the Mac or IP Adress. So it shouldnt show all the Devices in your Network.
Ako netko koristi taj skriveni uređaj za recimo špijuniranje moje mreže, onda je logično da moj kompjuter nikada nije komunicirao s njim, pa se onda neće ni pojaviti u arp tabli.

E, pitanje je kako naći taj skriveni uređaj koji može biti na pitaj boga kojem IP-u.

Da li bi rješenje bilo u nekom IP scanneru postaviti range scana ovako: 0.0.0.0 - 255.255.255.0, ili 255.255.255.255 ? Da li je to uopće maksimum kojeg može skenirati ?

I drugo pitanje, može li se teoretski, netko spojiti sa svojim uređajem na moju mrežu (koja je 192.168.1.x), a postaviti svoj uređaj na 191.167.1.1 (tako da ga ja ne vidim) i sa njega se spojiti na moj router koji je na 192.168.1.1 ?

Ili mora prebaciti svoj uređaj na 192.168.1.x (tada ga mogu vidit i skenirati) da bi se mogao spojiti na uređaje koji su na 192.168.1.x ?

Hvala
Neo-ST je offline   Reply With Quote