View Single Post
Staro 18.02.2006., 14:51   #20
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by bude
Pa jos jednom kazem da je kilobinary 2^10. Vjerujem da znas za kibi.
? Da te citiram, "Khm.. 1 kb (kilobajt) je 2^10 (dva na desetu) bajtova." Nisam primjetio da si ovo sto sam u ovom postu citirao igdje rekao; pace, ako se ne varam, ja sam ti u prijasnjem replyu natuknuo xbinary potencije, no bez pretjeranog znacaja.

Citiraj:
Sto sam ja ili moja zgodna profa iz fizike koju nisam imao krivi sto su IT strucnjaci zbog lakseg oznacavanja dogovorom kibibit poceli pisati kb..
Nitko se nije "dogovorio", niti je u pitanju "lakse oznacavenje", niti je itko "kriv" sto ne postoji ratificirani standard za potenciranje binarne baze. "kb" je kilobajt, odnosno 1000 bajtova, onako kako propisuje SI standard i kako se IEEE slozio.

Citiraj:
Kako bilo da bilo u binarnom svijetu kilo je 2^10 pa onda da ne bude nesporazuma s brojevnim bazama: 1 kilobinary bitova je 2^10 bitova. Inace ovo je po SI standardu.
Ne, nije. IEC 60027-2 je draft u kojemu se spominju i klasificiraju xbinary potencije. IEC je irelevantan u ovom slucaju, buduci da njegove oznake, recimo, uopce nisu primjenjive na najobicnijem floppy disku, sto je trivialno, a da ne spominjemo ozbiljnije primjene. Takodjer, kao sto sam rekao, IEEE je u potpunosti diskvalificirao taj draft kao iole relevantan u IT-u.

Citiraj:
I da, zadnji profesor iz fizike je imao titulu prof.Dr.sc.
Bas mi je milo zbog njega. Steta, ocito nisi nista pokupio od njega po ovom pitanju.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote