Citiraj:
Originally posted by bude
Pa jos jednom kazem da je kilobinary 2^10. Vjerujem da znas za kibi.
|
? Da te citiram, "Khm.. 1 kb (kilobajt) je 2^10 (dva na desetu) bajtova." Nisam primjetio da si ovo sto sam u ovom postu citirao igdje rekao; pace, ako se ne varam, ja sam ti u prijasnjem replyu natuknuo xbinary potencije, no bez pretjeranog znacaja.
Citiraj:
Sto sam ja ili moja zgodna profa iz fizike koju nisam imao krivi sto su IT strucnjaci zbog lakseg oznacavanja dogovorom kibibit poceli pisati kb..
|
Nitko se nije "dogovorio", niti je u pitanju "lakse oznacavenje", niti je itko "kriv" sto ne postoji ratificirani standard za potenciranje binarne baze. "kb" je kilobajt, odnosno 1000 bajtova, onako kako propisuje SI standard i kako se IEEE slozio.
Citiraj:
Kako bilo da bilo u binarnom svijetu kilo je 2^10 pa onda da ne bude nesporazuma s brojevnim bazama: 1 kilobinary bitova je 2^10 bitova. Inace ovo je po SI standardu.
|
Ne, nije. IEC 60027-2 je draft u kojemu se spominju i klasificiraju xbinary potencije. IEC je irelevantan u ovom slucaju, buduci da njegove oznake, recimo, uopce nisu primjenjive na najobicnijem floppy disku, sto je trivialno, a da ne spominjemo ozbiljnije primjene. Takodjer, kao sto sam rekao, IEEE je u potpunosti diskvalificirao taj draft kao iole relevantan u IT-u.
Citiraj:
I da, zadnji profesor iz fizike je imao titulu prof.Dr.sc.
|
Bas mi je milo zbog njega. Steta, ocito nisi nista pokupio od njega po ovom pitanju.