Citiraj:
Autor Sinac
To piše zato jer se jednom kineskom avionu koji je prevozio robu s Ebaya zapalio teret, ako me sjećanje služi negdje oko Crnog mora i morao je prisilno sletjeti. Otkriveno je da je požar uzrokovala baterija. Kasnije je bilo još par slučajeva i avioprijevoznici su odlučili da se za prijevoz baterija ne može koristiti obična poštanska pošiljka u avioprijevozu. Zato svi trgovci koji bi trebali slati klasičnom poštom koja uključuje avionski prijevoz ne šalju na taj način. Drugi način transporta prolazi bez problema, ne znam ima li kineska ili neka druga pošta organiziran poseban protokol za prikup i transport pošiljki koje uključuju baterije, tipa da se pohrane u poseban vatrootporan kontejner.
Inače litijske baterije, tipa GoPro kamera s takvom baterijom, smiju ići u avion samo u ručnoj prtljazi.
|
Primjećujem da mnogo od tih trgovaca ima skladišta po EU. Ja sam nedavno kupio jednu bateriju na Ali i došla je za desetak dana, iz Francuske. A to EU skladište oni pune kontejnerima, valjda.
Na ebay nađem bateriju kod trgovca u Italiji i taj ima dostavu u Njemačku ali ne šalje u Hrvatsku, ili nađem drugoga koji lupa neku veliku cijenu za slanje u RH itd.
U zadnje vrijeme Ali mi je bio povoljniji i logičniji.