View Single Post
Staro 06.09.2022., 21:37   #9867
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Nadolazeći AMD socketi, ploče i procesori

Iskreno mene AMD iGPU-ovi kroz godine nisu pretjerano impresionirali, a koristio sam ih stalno još od 780G chipseta prije 14-15 godina.

Kao prvo najnoviji AMD iGPU je uvijek bio najjači i najbolji iGPU 🙂👏🏻

Mene kao sistemca/mrežaša, te poslovnog korisnika savršeno zaboli za 3D performanse koje nisu nešto da se ne lažemo. Igralo se na niskim rezolucijama sa low detail, eventualno medium. Ako je iGPU bio dovoljno jak za ugodno igranje na flagship APU, za godinu-dvije s novom generacijom igara više nije. Možda se nešto tu promijenilo.

Ja bi radije jeftiniji procesor sa puno manje shadera i sl. koje ne koristim jer se ne igram, te da video HW encoder/dekoder parira Intelu (Quicksync) i nVidiji (Cuvid) što mogućnostima što kvalitetom softwareske podrške. Tu je AMD debelo zaostajao, a ono što je trebalo raditi često nije radilo ili nije radilo kako treba.

Dešifrirati fićure i mogućnosti UVDa odnosno VCE/VCN je bilo često u praksi nemoguće. Neke stvari kao podržava pa se ispostavi da podržava djelomično pa to (bez)uspješno pokušavaju fiksati u driverima pa na kraju tu funkcionalnost dobijemo u sljedećoj generaciji iGPUa ili čak onoj iza.

Dovoljno je pogledati komentare u source codeu radeon linux drivera 🙂

Svjestan sam da puno ljudi kupuje APU radi igranja. Pišem ovaj osvrt jer mi se čini da se ovo u reviewovima rijetko testira kako treba. Oduvijek sam poslovno na Intelu jer mi sirova snaga Ryzena ništa ne znači bez funkcionalnosti koju imam pod Intelom. Iris Xe iGPU 2020 generacija dekodira AV1 codec sa Quicksyncom već dvije godine! AMD će navodno tek sa nadolazećom serijom 6000 (ispravite me ako griješim) i pitanje je kako će raditi u početku pogotovo pod Linuxom, a softwarei za kolaboraciju sve više koriste taj codec, Jubito odavno.

Tako da meni AMD iGPU nije ni vrit ni mimo. Slabašan ili tek osrednji za igre u odnosu na diskretna riješenja i bez pola video funkcionalnosti (UVD, VCE, VCN) koje godinama kasne za konkurencijom.