View Single Post
Staro 03.09.2022., 09:24   #9809
Odinarius
All-rounder
Moj komp

Datum registracije: Sep 2013
Male jezgre su za štednju energije na laptopima, isti koncept kao na mobitelima. Intelu je priču prvenstveno pokvario AMD, koji je štedljiviji i za slične ili bolje performanse ne treba male pa sve ispada smiješno. U idealnom Intelovom svijetu male jezgre su genijalan potez koji izvlači više performansi iz malog 15-30W TDP-a. A onda dođe AMD koji u isti TDP ugura velike jezgre i Intel izgleda glupo

Zapravo je čudo koliko performansi se danas izvuče iz tih par watta, i koliko je desktop suludo nabrijan radi tih benchmark brojki. Ono, konkurencija je dobra zato što se natječe u performansama i cijenama, ali kad se ode u takve sulude brojke TDP-a, to je besmisleno. Srećom, mi na forumu uglavnom znamo što je što i da je dobitak od 125W do 250W relativno malen, diminishing returns, i znamo kako to ograničiti ako nas smeta. Ali ima puno ljudi koji ne znaju, eno u drugom threadu se jedan tip pita je li nešto krivo spojio, jer mu sa 360mm AIO za 5min dosegne 95C. Ideš razinu niže u znanju i dobiješ izgorene kompjutere vrlo brzo, sve u ime prvog mjesta s 3% prednosti u nekom nebitnom benchmarku.

Mislim da su ti productivity benchmarci malo precjenjeni za 90% korisnika. Nije da nas nema koji tu i tamo transkodiramo, ali koliko znači 10% razlike? Minuta na 15min? Realna korist nabrijavanja i gomilanja malih jezgri je vrlo malena. Profići kojih je 1-2% ionako znaju što je za njih najbolje. Za većinu korisnika su productivity benchmarci drek na šibici. Al eto, nešto se mora mjeriti, moj je veći i eto Mladenxy je to dobro sažeo. Razvoj novih proizvoda ne diktiraju potrebe tržišta nego potrebe marketinga, i svi bi dobili više za manje da nije tako.

Rant mode off, pljuckajte slobodno
Odinarius je offline   Reply With Quote