View Single Post
Staro 02.09.2022., 15:23   #9787
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor sakomako Pregled postova
Ovi 7000 sa 6 jezgri mogu li biti CPU i sa 2 chipleta. Jer šteta je bacit chiplet na kojemu od 8 radi samo 3 ili 2 jezgre?

Ako je tako ima dosta kombinacija. Zvanično prema van ide 6, 8, 12 i 16 jezgri kao i 1 ili 2 chipleta. Opet ako se radi o dva chipleta koje od jezgri u stvari su OK ali su zvanično onemogućene?

Također može li se dogoditi da ako u određenom trenutku nemaju dovoljno chipleta za sistem za 12 jezgri na 2 chipleta, da to bude sistem sa 13, 14, 15 jezgri sa 1, 2 ili 3 onemogućene jezgre.

Kako tako nešto saznati i ima li šanse dobiti sistem sa 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15 jezgri ako su na neki naćin onemogućene na chipletu. Jer u principu rade jedan jedini chiplet i ovisno o stanju ispravnosti onda se radi 6, 8, 12 ili 16 jezgreni CPU.

O tome za sada nigdje nitko ni riječi, a svi znaju da je u principu razlika načelno u tome, a isto je i u količini keša, naprosto ne vjerijem da rade toliko varijanti CPU, jer je ovako znatno jeftinje i CPU koji prođu djelomično test smanjiš im broj jezgri i keš i postanu drugi prcesor a sve je i dalje na istom silikonu i u istoj količini.

Ako to tako rade postoji li mogućnost da neki od 6 jezgrenih CPU su u stvaru CPU na 2 chipleta, a neki samo na 1?

To su stari trikovi, tako da ne vidim razloga da tako ne bude i ovdje ili se možda varam?

Ovi svi CPU sa 6 jezgri ako će se delidad i vidjeti da neki od njih ima 2 chipleta to će biti najbolja potvrda za ovu moju pretpostavku.
Varaš se.
Koliko je točna ova slika ne znam. Al u suštini je dovoljna da se objasni zašto ne može funkcionirati više chipleta od 2 na zen arhitekturi.

https://www.tuttotek.it/wp-content/u...mesNexus-1.jpg

U designu je napravljeno (vrlo vjerojatno) samo 2 interconnecta chipleta prema ostatku.
https://www.tuttotek.it/wp-content/u...mesNexus-1.jpg
Mene osobno izrazito odbija to chiplet rješenje jer se sjetim latencija prvog rajzena. No valjda su to popravili (nije baš da pratim).
Nije mi baš draga pomisao da mi igra s jedne jezgre na jednom chipletu počne koristit neku jezgru na drugom, zbog latencija.

Pucam na jedan chiplet 8 jezgri, il 6 pa prodam kad dođe X3d.

Mene osobito zanima u ovim amd i intel generacijama, 1% min fps, ko dobije tu ima moj novac.
markecSMB je offline   Reply With Quote