Disclaimer; nemam nikakvo iskustvo u mineanju. Znam otprilike kako to funkcionira u teoriji, nešto malo sam kupovao btc-a i drugih kriptovaluta. To je to.
Počelo me interesirati mineanje, tj smatram da bi to bila dugoročno bolja investicija nego kupi btc i čekaj da poraste. Imam nekih 20,000 EUR koje bi volio dugoročno uložiti u tipa neki antminer. Možda bi i struju mogao riješiti solarima ali otom potom.
Nije mi interes obogatiti se, već uložiti u nešto dugoročno pa za 10 godina možda imati 2 put ili 5 puta više. Znam rizik kripta općenito, prihvatljiv mi je.
Da li je dugoročno to isplativa investicija? Jel voz prošao? Tipa neki kalkulatori kažu da bi za godinu, dvije mogao imati nazad investiciju. Što je ok.
1. Može neka preporuka za BTC miner? Gdje kupiti takav uređaj? Kina ili može i EU se nabaviti?
2. Šta mi sve treba? Jel potreban i još neki dodatni software? Poseban power supply? Druge komponente?
3. Da li uopće jedan miner može išta izmajnati pored svih tih mining farmi, itd.? Ovaj dio me zbunjuje i plaši najviše..
Evo ako netko može da me uputi u generalnom smjeru, koji uređaj, od kuda ga kupiti, itd.