View Single Post
Staro 31.08.2022., 02:36   #9732
sakomako
Registered User
 
Datum registracije: May 2013
Lokacija: nigdje
Postovi: 599
Citiraj:
Autor SlavoS Pregled postova
Nebi on jebo, on bi samo malo podjebavo

Pričam to zato što sam na jednom videu naletio na potrošnju u mirovanju grafičke i CPU koja je veća od one koju ima moj sistem u punom pogonu i opterečenju. Dečki su mjerili na utičnici u zidu. Tako da ove milijarde tranzistora i kada miruju ako nisu ugašene ipak troše neku struju. Jer i jedan Lamborgini i u leru nešto troši sve dok motor radi. Mislim da kod intela one velike i male jezgre da se tamo velike ugase. No što je s grafičkom? Ove koje troše više od moje pegle teško da u mirovanju su na nuli sa potrošnjom, odnosno za nju je to i surfanje i slične stvari. Bilo bi zgodnije da imaš za surfanje grafulju koja troši jako malo, a ova glavna se ugasi i to totalno. Hoću reći da za neke primitivne poslove ona silna snaga u vrhunskim grafuljama nema smisla, a većina nas nema dva stroja, jedan za ovo obično, a drugi za vrhunsko opterečenje.


Jer dok se nešto odrađuje u pozadini, što se radi? Sjedi pred PC ili se rade i druge stvari, a kada se osnovni posao u pozadini završi onda sa svim tim gladnim konjiima ispod poklopca gdje s njima, za obične stvari ti ne trebaju i samo žderu dodatnu energiju iako nisu opterečeni na maksimalnoj snazi.


Jesam li sada jasniji? Ne trebam i ne želim imati dva PC. Maksimalno opterečenje je kada nešto radim i to je OK no to je 10% vremena, a ostalih 90% su uobičajene stvari za koje su dovoljne i one male jezgre kod intela, a također bi bila dovoljna i interna grafika na CPU koji ju ima. Tako da ove jako gladne grafičke i u leru mogu biti totalno ugašene u tom trenutku. O ovome pričam.


A da budem još jasniji ako se na tom PC i igra nešto onda onih 10% postaje ukupno 20 do 25% vremenski korištenja PC pod punom snagom opterečenja. Naravno da se korisnici vole igrati u što kvalitetnijoj rezoluciji i svemu što uz to slijedi. Samo na tom istom stroju se rade i posve obične stvari za koje ne trebaju svi ti silni tranzistori ispod haube. Pričamo o varijanti 1 PC koji radi od 0-24 i služi za sve namjene. Ovdje se pokazuje da bi bilo dobro imati i ove male jezge koje stalno rade, a kada ti ustreba uključe se i ove druge, no u stanju mirovanja bi mogle biti isključene a pod time se misli na one svakodnevne uobičajene poslove.

Zadnje izmijenjeno od: sakomako. 31.08.2022. u 03:04.
sakomako je offline   Reply With Quote