View Single Post
Staro 29.08.2022., 19:08   #5
BusMaster
Premium
Moj komp

BusMaster's Avatar

Datum registracije: Apr 2017
Citiraj:
Autor Velikus Pregled postova
hvala na opsežnom odgovoru !!

imam taj Sansui, trenutno ga zeza balance, možda je loš spoj na zvučnicima, trebam pogledati; shvatio sam poruku
- bed je što nema daljinski
što se kutije zvučnika tiče, to je tatin projekt, postoji neka skretnica napravljena po shemi, ali sam ostao bez originalnih visokotonca i srednjetonca pa bih to htio zgotoviti i upogoniti a ne da služi ko stalaža
imam i universal pojačalo, tuner, kazetofon i gramofon... eventualno bih investirao u iglu da osposobim gramofon koji se ponovo vraća u modu
ali nekorišteno je dosta dugo a stvari proadaju od nekorištenja

Bilo bi dobro ako možeš slikati unutrašnjost pojačala, posebno izlazni stupanj tj. pojačalo snage i vidjeti jesu li na hladnjacima klasični tranzistori ili je neki hibridni čip.. Onda bi mogao stvarno vidjeti što je unutra, a svakako ako ti nije problem i skenirati šemu i uploadati isto. Onda bi ti mogao puno preciznije odgovoriti.
Ovo što si rekao ima smisla, sva ta pojačala iz tog doba imaju sklopku za dva para zvučnika (obično označeni sa A i B). Ta sklopka s vremenom ode ili radi probleme.. pa i to može biti jedan od uzroka.
Drugi i najčešći problem (srećom lako rješiv) je da se s vremenom oni veliki elektrolitski kondenzatori u glavnom napajanju (obično ih ima 2 ili 4 kom.) jednostavno osuše (izgube kapacitet) i onda napon padne ili pojačalo ima velik brum (50Hz) u zvučnicima.. ili jednostavno automatika odradi svoje i izlazni stupanj ne radi.
Ako ti je samo balance problem, to nije frka.. skini potenciometar od balanca i vidi koja je vrijednost (uvijek su linearni pot. ne logaritamski za balans).. kupiš ili nabaviš novi te vrijednosti (u KiloOhmima) i veličine i zamijeniš ga. Drugi problem sa balansom može biti ako je kao što sam prije rekao neki od ispravljačkih kond. oslabio i onda jedan kanal radi ok, a drugi šteka.. Ako ti potenciometar od balansa prekida zvuk ili krcka u zvučnicima dok ga okrećeš.. sigurno je samo do njega.
Preporučujem ti ako imaš multimetar da izmjeriš napone od napajanja koji dolaze na izlazni stupanj.. trebali bi biti simetrični-- ne znam konkretno koliko ali od +- 30V pa do +- 50V, ovisno o snazi pojačala. Ako je disbalans u napajanju (+ i -) veći od 1,5..3 Volta i više, onda treba provjeriti kond. u napajanju i zamijeniti ih (ili onaj koji je otišao). Ima ih isto nabaviti kod nas nisu skupi..
Pozz
BusMaster je offline   Reply With Quote