View Single Post
Staro 27.08.2022., 23:06   #3508
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Kruno M Pregled postova
@Lewis:

jesi ti uspio napraviti da NAS sam sebe backupira preko Active backupa, ako je to moguće uopće?

Meni stalno javlja da IP adresa nije authorizirana za spajanje.
Nisam to pokusao, to radim preko drugog NASa (imam Backup NASa na drugi NAS koji je offline kojeg palim jednom mjesecno + pa backup najkriticnijih stvair na 2 externa diska pa jedan disk offsite...) jer backup samog sebe na sebe mi ionako nema nekog smisla cak i da je moguce sta ti vrijedi backup ako crke NAS na kojem je backup .

U biti na NASu podesis Snapshote tako da snapshota odredjene foldere (ili sve ako zelis tako) i kazes mu kolko je retention period pa se tako stitis od cripto-a i problema koje mozda sma zbrljavis pa zdrmas neke fileove i slicno.....

Instaliraj si "Snapshot replication" pa preko njega podeis koje foldere sa NASa zelis tako zastititi.

P.S. Pazi samo prostor koji ce snapshoti zauzimati nemozes odrediti/shrinkati pa cisto da se ne zaigras pa ti pofali prostora ako pretjeras sa brojem snapshota . Doduse nakon prvog snapshota dalje BTRFS snima samo promjene na fileovima pa vise nije problem sa prostorom tj. nece se svaki snapshot poduplat zauzece prostor na disku (to i je ljepota BRTFSa) ....
Cak i mozes upaliti opciju da vidis snapshoot folder unutar svakog folder pa ga browsas direktno iz file managera na windowsima i "vadis" fileove" kako zelis.
Po defaultu je taj folder skriven i mozes ga palit/gasit po zelji...

Imas ovdje kraci video kako podesiti Snapshot Replication
https://www.youtube.com/watch?v=b4z1yH5pq80