Citiraj:
Autor Kruno M
@Lewis:
jesi ti uspio napraviti da NAS sam sebe backupira preko Active backupa, ako je to moguće uopće?
Meni stalno javlja da IP adresa nije authorizirana za spajanje.
|
Nisam to pokusao, to radim preko drugog NASa (imam Backup NASa na drugi NAS koji je offline kojeg palim jednom mjesecno + pa backup najkriticnijih stvair na 2 externa diska pa jedan disk offsite...) jer backup samog sebe na sebe mi ionako nema nekog smisla cak i da je moguce sta ti vrijedi backup ako crke NAS na kojem je backup

.
U biti na NASu podesis Snapshote tako da snapshota odredjene foldere (ili sve ako zelis tako) i kazes mu kolko je retention period pa se tako stitis od cripto-a i problema koje mozda sma zbrljavis pa zdrmas neke fileove i slicno.....
Instaliraj si "Snapshot replication" pa preko njega podeis koje foldere sa NASa zelis tako zastititi.
P.S. Pazi samo prostor koji ce snapshoti zauzimati nemozes odrediti/shrinkati pa cisto da se ne zaigras pa ti pofali prostora ako pretjeras sa brojem snapshota

. Doduse nakon prvog snapshota dalje BTRFS snima samo promjene na fileovima pa vise nije problem sa prostorom tj. nece se svaki snapshot poduplat zauzece prostor na disku (to i je ljepota BRTFSa) ....
Cak i mozes upaliti opciju da vidis snapshoot folder unutar svakog folder pa ga browsas direktno iz file managera na windowsima i "vadis" fileove" kako zelis.
Po defaultu je taj folder skriven i mozes ga palit/gasit po zelji...
Imas ovdje kraci video kako podesiti Snapshot Replication
https://www.youtube.com/watch?v=b4z1yH5pq80