View Single Post
Staro 27.08.2022., 20:26   #3506
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
M2 caching mi netreba (ne radim sa NASa direktno), 10Gbit karticu vec imam (dva SFP+ porta), RAM bi dogradio svakako na 16 jer ne raidm nikakve virtualke tak da mi je i 16Gb dosta.
Manji broj diskova nezelim (sad imam 8 bay NAS i nije mi dosta ) jer trebam/zelim cca 100Tb prostora na single volumeu i svidja mi se SHR-2 sa dva parity diska a da se povecat/promjenit diskove i sve se automatski fino poveca/prosiri sto se tice prostora .

Naviko sam se na DSM koristim neke njihove aplikacije tako da nebi prelazio na Linux/ZFS (nema ni vremna ni volje cakati po tome jer to nikad neradi bas plug and play ), Synology BRTFS, snapshooti i sve backup opcije su mi bas ok sjele (Active backup for bussines automatizirano odradjuje 3 mashine i Nas snapshoote tako da tu sam siguran i od cripto virusa i slicno...).

Nikakve DIY kombinacije mi ne igraju (bez obzira dali su jeftinije ili nisu, nezelim se zamarat sa raznim kompatibility listama hardwarea/drivera/raznih kartic ada bi stavio 12 diskova na neku plocu koja to incijlano ne podrzava....)

Cak bi mozda i pregrizo go... sa synology diskovima koji su bezobrazno skupi da ih bar ima za kupit, ali ni nema ih (nemos bas oticu trgovinu odma i kupit neky Syno HAT5300) nego moras narucit i cekat 20-30 dana pa mu u tom slucjau u startu treba 13 diskovaza 12 bay nas za slucaj da neki crkne moram imati rezervni za odmah/rebuild SHR-2 polja jer dok mi stigne zamjenski proci ce 30 dana ko zna do onda oce sta jos krepat (nedaja boze )...

U biti oni ni nemogu isporucit tolku kolicinu diskova kolko bi trebalo, valjda zato i nabijaju tolku cijenu diskovima da ne ispadne da nemaju dovoljno kapaciteta ni za one (pre)dubokog dzepa .

Postoji i DS 3622+ koji je 12bay + Xeon + 48GB te ima po defaultu 10Gbit karticu i vise RAMa pa tu se kompenzira dio razlike u cijeni, ali tu vise synology ne nudi SHR nego samo "obicne" RAID opcije sto mi nije bas jasno zasto. Ajd razumio bi da je to u onim Entprise serijama tako ali DS je i dalje stolna verzija....

Bas imaju neka cudna "pravila" cisto da nema "savrsenog" modela nego na svakom neki k.. fali .

Suma Sumarum moram cekati 2023 da vidim kakv ce biti Synology lineup za 2024 modele .

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 27.08.2022. u 20:35.
Lewis je offline   Reply With Quote