View Single Post
Staro 24.08.2022., 22:36   #134
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Kako i rekoh, imaginarni kilowati
Netko, negdje ih je propisao, m3 ima tolko i tolko kilowata.
Dali si ih u stanju iskoristiti? Nisi.
Dali si siguran da su 100% takvi kako piše? Nisi.
I-ma-gi-na-rni.
Mjeriti kubike i naplaćivati kilowate je kretenarija.
Nije kretenarija, zašto bi bilo kretenarija?
Kako svaki kubik drva ili svaka vreća peleta nema istu kalorijsku vrijednost, tako nema ni svaki kubik plina.
Jesi li siguran da dvije vreće peleta različitih proizvođača imaju istu količinu energije? Je li to negdje propisano?
Stvar je jednostavna: u nekim zemljama vlada veće povjerenje u proizvođače, vlade, institucije, a neke su kao mi. Ako ne vjeruješ plinarima, onda ne vjeruje nikome.

On the other hand, postoji nešto što se zove primarna energija i postoji način kako da se različiti izvori energije međusobno usporede. E sad, da li su to kilovatsati ili neke tone ekvivalentne nafte, jedno je prikladnije za malog čovjeka, a drugo možda za neki veliki sustav.

I sad uzmeš da kila peleta ima 5 kWh, kubik plina 10 kWh i lako to usporediš za grijanje s onim što ti brojilo kaže za grijanje s klimom.
Volim okrugle brojeve pa me nemojte daviti oko ovih 5 i 10.

Citiraj:
Autor ShebY Pregled postova
Digli su snagu priključka na s 5.75kW na 13kW i uveli trofaznu zbog dizalice.
Jel to znači da sam miran s solarnom?
Ne brini, ti si miran

Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Ali... ulazna vrata su užas, puše ko šašavo, nekoliko prozora je drveno i točno se osjeti hladnoća na njima. Tako da sad to rješavam. Krov mi isto nije riješen. Kaže majstor džabe si ti tavan obložio sa stiroporom kad to nije dobra toplinska izolacija, nego treba kupiti staklenu vunu. i tako dalje bit će posla u narednom vremenu.
Daj brtvi to gdje puše. Ti taman zagriješ zrak da bi ti on zbrisao van, a ušao hladniji. I stiropor je skroz ok izolacija
generic je offline   Reply With Quote