što se tiče plina, 1.4.2021. uvedena je liberalizacija tržišta plina u RH, potrošači do tada nisu imali izbora nego su pod mus bili obvezani plin kupovati od defaultnog opskrbljivača, ovisno o mjestu stanovanja.
nakon tog datuma uvedena je opcija izbora, odnosno uvedena je "tržišna usluga". i dalje imate mogućnost ostati na "javnoj opskrbi" (ovisno o mjestu stanovanja, na natječaju su prošli veliki igrači tipa e.on, hep plin, a negdje su i dalje ostali mali opskrbljivači koji su bili i prije tog datuma). javna usluga znači i neku vrstu sigurnosti, odnosno garantira nižu cijenu kad tržište podivlja.
tržišna usluga znači nešto slično kao i pretplata na mobitel. kontaktiraš odabranog opskrbljivača, oni ponude cijenu plina, trajanje ugovora itd., potpiše se ugovor na (ne)određeno vrijeme i vozi miško. imaju obavezu javiti promjenu cijene plina najmanje 30 dana.
od 8./2021. sam na tržišnoj usluzi kod hep plina i ukupno sam uštedio oko 1000kn u odnosu da sam bio na javnoj opskrbi kod e.ona. od 8./2021. do 4./2022. je bilo oko 2,70kn/m3, trenutno je oko 3,30kn/m3.
čekam informaciju od hep plina o novoj cijeni plina, ako cijena grune kako najavljuju, svi koji su na tržišnoj usluzi mogu bez penala otići nazad na javnu uslugu.
problem je u tome da su svi ovi opskrbljivači koji rade javnu uslugu, nabavili određene količine plina na tržištu za svoje postojeće korisnike. sad im se događa da deseci tisuća korisnika s tržišne usluge (gdje će plin biti 10-15kn/m3) bježe nazad na javnu uslugu gdje će ga država držati na Xkn, ali sigurno ne toliko skupo kao na tržišnoj). plina ima i opskrba nije upitna, ali je upitno hoće li GPZ i hep plin popušiti nekoliko stotina milijuna eura ili neće.