View Single Post
Staro 18.08.2022., 10:43   #3665
kenti
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Citiraj:
Autor nick praskaton Pregled postova
nemoj vise majketi, ni sam ne znam kolko gluposti kazes, evo samo jedno pitanje za tebe, ako si u suficitu s kalorijama, makar jeo samo mrkvu ili zelenu salatu, debljat ćeš se, zar je tebi to toliko tesko shvatiti, u kontekstu mrsavljenja i/li debljanja, zdravo, nezdravo, žuto ili zeleno ne igra toliku ulogu
Kalorije su promašena teorija. Ja izbjegavam one koji ih spominju u vezi debljanja i zdravlja zadnjih >10god. jer znam da nemaju pojma. Ako ne znaš pitaj. Evo ovaj odlomak ti može malo pomoći:
https://www.fitness.com.hr/prehrana/...icnu-masu.aspx
Citiraj:
Kada jedemo hranu bogatu ugljikohidratima ona se brzo razgrađuje i apsorbira u krvotok. Razina šećera u krvi naglo raste, iz gušterače se izlučuje inzulin koji uklanja šećer iz krvi na način da jedan mali dio skladišti u mišićima i jetri da budu gorivo tijelu sljedećih nekoliko sati, a ostatak se pretvara u masnoće i pohranjuje u masnim stanicama kao rezervna energija. Kako inzulin brzo djeluje, šećer u krvi je nekoliko sati iza jela još niži nego što je bio prije i tijelo "misli" da mu nestaje energije a inzulin u krvi je još visok što ne dozvoljava korištenje masnoća za energiju. Rezultat je glad i potreba za hranom bogatom ugljikohidratima koja brzo daje energiju.
Jel tebi teško shvatiti da možeš jesti 3000kalorija nizak dio UH, nećeš se udebljati, a s 2000kalorija visok UH dio, hoćeš? Sve ostalo isto. Ostatak članka je smeće jer preporučuju UH, ali ovo su osnove prirode, funkcioniranja tijela, koje ne možeš promijeniti. To keto+post iskorištavaju jer ne dižu inzulin i spremaju masnoće. Ako nema inzulina i šećera tijelo ne sprema šećer u masno tkivo.

Svatko tko u istu rečenicu stavi kalorije i debljanje nema pojma jer je šećer taj koji te deblja, a ne kalorije. Zdrave masti imaju više kalorija od UH i ne debljaju, zato možeš jesti više kalorija od zdravih masti i nećeš se udebljati. Zato se kalorije na zdravoj prehrani ne broje jer nisu bitne.
kenti je offline   Reply With Quote