View Single Post
Staro 18.07.2022., 21:57   #113
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor sfc_PsychQ Pregled postova
za psx se snimalo uglavnom u alcoholu 120%, on ga je uvijek kopirao bez problema. Bas zbog specificnosti, cak ni Nero koji je bio popularan u to vrijeme nije dobro kopirao psx igre
Eh da, tada je već bilo lakše kada su izašli Alcohol, DiscJuggler i CloneCD. Na netu su se već mogle naći informacije o svemu (cdrinfo, cdfreaks npr.) koji software i koji drive treba kupiti da kopije rade.

Međutim u 90-tima su pržilice bile (jako) skupe, mediji također, a informacije i iskustva su se tražila svijećom. Greške su bile skupe, a softwarea za kopiranje specifičnih stvari nije bilo osim CDRWina. Netko bi imao CD-ROM koji može čitati, a netko je imao pržilicu koja to može zapisati pa su to bile kombinacije....

Govorimo o vremenu kada nije bilo buffera i burn-proofa odnosno kada je svatko iskusio buffer underrun bar nekoliko puta. Kompovi su imali 4-8MB RAMa, a diskovi spori. Gasio se swap od Windowsa, gasilo se hrpe toga da Windowsi ne bi počeli roštati po disku dok pržiš inače iscuri bufferčić od pržilice i stvar pukne. Tko si je mogao priuštiti ekstra HDD od 1GB samo za prženje i da za njega ima mjesta u kućištu po mogućnosti da je sam na IDE kabelu.... tako je tada bilo.

EDIT: baš sam iskopao jedan cjenik iz 1998.
Yamaha CDR-4260T - 3800kn
SCSI kontroler - 280kn
WD 2.5GB IDE HDD - 800kn
Traxdata Gold 650MB - 20kn
TDK X-Reflex 650MB - 25kn

Zadnje izmijenjeno od: medo. 18.07.2022. u 22:11.
medo je offline   Reply With Quote