View Single Post
Staro 17.07.2022., 21:08   #1018
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor nex Pregled postova
Mislim da ipak ne kužiš na što je Nick7 ciljao.

ZFS u svakoj iole novijoj verziji bilo kojeg BSD-a je ZOL, ZFS On Linux. BSD developeri su odustali od razvoja svoje verzije i u BSD implementirali ZOL.

Tak da ako koristiš TrueNAS... sorry, ZOL. FreeBSD... ZOL. Ako hoćeš ZFS koji nije došao s Linuxa i koji nije po tebi "alpha" morat ćeš se prebaciti na prilično stare verzije BSD-a.

Ili Solaris 11. To je jedini "pravi" ZFS, koji nije "alpha". Sretno s time.

U home server/nas krugovima postoji određena opsesija RAID-om. Iako nisu točno sigurno zašto ljudi misle da im server mora imati RAID. I iako znaju za izreku da RAID nije backup svejedno koriste RAID kao backup. Mislim da je u pitanju LARP.

Skuzio sam - no ja pricam i implementaciji drivera na kernel razini i user okoline (pomocni alati), kolko je taj dio dobro odraden i ispoliran i - kolko jos buha cuci u nekoj liniji koda. Da - znam da sljaka - no mislim da itko ozbiljan nebi ruku u vatru stavio i izjavio da je ZFS implementacija na Linuxu nepoderiva.

P.S.- sad ga vec deremo debelo OT.

Sto se RAID-a u home NAS okruzenju tice...

1. Ako pricamo o SSD-ovima - osobno smatram da jedino mirroring ima smisla - ak si na GO a prdne disk - i dalje sve sljaka
2. Ako pricamo o mehanickim diskovima - Raid 5/6/10 dodaje i povecavaje brzinu citanja s RAID-a.

Ali da - RAID nije backup. Zato su VSC/LVM Snapshots/ZFS snapshots zgodna pomagala ako se postave kak treba. Na zasebni disk/ove naravno.