Citiraj:
Autor c-shadow
Prolazilo mi je u to doba prilično hardvera kroz ruke (maloprodaja) i na neku foru određena ekipa je stalno tražila plextora, za drugo niti čuti. Jebeni hype su napravili. Jedna od situacija po kojima je Plextor je bio razvikan dok su snimači još bili samo SCSI jer je među prvima uspio složiti kombinaciju hw i fw da je ekipa mogla brzo ripati audio CDe bez pucketanja. Plus što je neki software bio izbriljv po pitanju uređaja, a plex je bio dobro podržan. Jednom kad su ih dostigli ostali i počela tranzicija na ATAPI/IDE, plextor je dalje živio na staroj slavi. IDE driveovi im nisu bili toliko dobri, ono čisto prosječni, vjerojatno su krenuli fušariti proizvodnju u nekom trenutku.
|
Plextor je uvijek izlazio prvi s najbržom pržilicom i najbržim CD-ROMovima. Drugi bi uskoro izbacili jednako brze uređaje ali prvi se pamte....
Pucketanje audio ripova je uglavnom uspješno rješavao Audiograbber koji je znao resync-ati.
Bez obzira na to, u 90-tima malo koji CD-ROM i malo koja pržilica je mogla ripati audio 1:1 odnosno da je kopija bila vjerna originalu:
- Panasonic 2x CD-ROM je još sredinom 90-tih mogao napraviti vjernu kopiju pri 1x
- Teac 4x SCSI pržilica (CD-R50S) je radila vjerne kopije u full speedu 4x. Ne sjećam se da li je resync bio potreban.
- Teac 4x SCSI pržilica (CD-R55S) je radila vjerne kopije bez potrebe za resync-om pri punoj brzini čitanja 12x
- Teac 32x SCSI CD-ROM (CD-532S) je mogao vjerno ripati audio bez potrebe za resync-om u full speedu 32x
Plextori su u najboljem slučaju bili upola sporiji od Teaca u audio ripanju, a Yamahe nisu radile vjernu kopiju čak ni uz resync. Uz to Teac je prvi imao kalibraciju lasera u letu i pržio mi je sve. Nije bio izbirljiv s medijima niti se grijao. Mogao sam pržiti diskove jedan za drugim u full speedu po ljeti cijeli dan, nikakav problem.
Govorimo o 90-tima.