Citiraj:
Autor tomek@vz
Iskreno - ak je primarna namjena NAS-a upravo spremiste podataka i koristenja ZFS-a radije bih se drzao BSD-a nego Linux-a. Sve se svodi na kraju kaj tko hoce od NAS uredaja...za Virtualke/Podman/Docker Linux je zakon. Al ak hoces najbolje i NAJSTABILNIJE od ZFS-a - BSD. Ak hoces samo share i nemas volje ucit nekaj novo - kaj fali Windowsima?
|
Potpisujem,
"Home Server" iz potpisa vrti Server 2019 i to za kaj treba služi ko vurica, a za sve maintenance pizdarije vezane uz hipervizora mi je jednostavnije isklikati \ polupat par pwoershell komandi as obzirom da plex, torrente, pritunl i žena koristi, a to je najgori mogući SLA koji sam ikad potpisao.
Doduše u preko godinu dana jedina pizdarija koje se dogodila jest Layer 8 problem - kad sam slučajno ištekao napajanje i, apsolutno nevjerojatno, ugasio se
TrueNas Scale sam digo čisto jer me zanimalo šta to je, kako to radi, a s obzirom da nije ništ mission critical neg samo storage za backup - realno je dragom bogu svejedno kaj se vrti. Instalacija za dobit share van iz toga bi se usudio reč da je jednostavnija nego upaliti share na Windowsima.
Na kraju je ispalo da fakat dobro radi, trenutno u preduzeće testiramo BSD varijantu i možda se negdje za nešto i iskoristi. Rad sa snapshotima je fakat brutalno brz.
i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
|