View Single Post
Staro 30.06.2022., 16:24   #937
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Ne znam spada li ovo u samogradnju jer je baza komercijalni NAS, ali ajmo probati, možda nekome posluži kao inspiracija

Naletim prije par dana na povoljan Qnap TS-453A na Njuškalu, specifikacije jako fine, 4 slota za diskove, Quad core celeron, 16GB RAMa, 4x 1Gbit LAN, 4x USB3, audio izlazi, HDMI izlazi, daljinski, svaštanešto, i uzmem ja to.

Instaliram Qnapov OS i nekako mi ne leži, sjetih se videa što sam gledao prije par tjedana, odlučim ga prebaciti na OpenMediaVault. Uglavnom par sati kasnije imam OMV NAS u malom form factoru. Inače sam već prije slagao nekoliko mini-ITX NASova sa XPenologyem i OMVom, ali ovo je baš nice and neat.
Baza mi je bio uglavnom ovaj video : https://www.youtube.com/watch?v=XuwZic5yKkg , ali ako se netko odluči na takav potez evo par savjeta.
- Zlu ne trebalo prvo sam podigao Live Linux (Kali, ali može bilo koji) i sa "dd" napravio backup internog eUSB modula (loader) na vanjski stick. Tako što god napravim uvijek se mogu vratiti na tvorničku opciju. Prebacivanje u OMV ne dira ovu memoriju, ali rekoh zlu ne trebalo. Inače oprez sa dd-om, može loše završiti ako se krivo postave parametri.
- Zatim sam za razliku od videa odmah otkačio eUSB loader sa ploče, ostao je visiti na onom plastičnom pinu što ga drži. Tako nema straha da će itko zapisati išta po njemu, a i ne pojavljuje se u OMV u listi diskova.
- Uštekao sam jedan prazni USB od 32GB i stavio drugi USB sa OpenMediaVault6 instalacijom, instalirao sustav na taj 32GB USB, maknuo installer stick, u BIOSu stavio da se boota sa USBa, OpenMediaVault se veselo podigao.
- Instalirao FlashMemory plugin koji je dobar kad se koristi flash memorija tako da ne piše puno po njoj pa neće poderati USB stick prebrzo.
- Instalirao OMVExtras i instalirao LUKS jer me ništa što se performansi tiče ne košta enkriptirati diskove, a dobro dođe ako ih vraćam na garanciju.
- Ubacio par diskova, iskreirao RAID5 pool. Koga veseli može instalirati i plugin za ZFS pa koristiti takve diskove, meni za ovu primjenu nije potrebno.
- Ostaje još instalirati Docker i natrpati ga zanimljivim containerima, to sve isto ide kroz sučelje i dosta je user friendly.
- Opcija je i instalirati sam OS na hard disk (SSD), onda ne treba USB, a može se kasnije pluginom napraviti da i sistemski disk bude raspoloživ za storage.

Sve u svemu works like a charm, čak i power tipka normalno radi, može se i podesiti ide li u shutdown ili standby. Jedino što ne mogu kontrolirati je onaj 2x16 display na samoj kutiji, ali nije ni bitno. Moguće da se i to da srediti, vjerojatno je neki USB2serial ili SPI interface, vidjet ću još.
Night je offline   Reply With Quote