View Single Post
Staro 04.06.2022., 14:14   #7
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kolega u centru grada presao s loseg bakra na 4G. Od optike jos ni glasa. Znam koliko mu je los bakar bio jer smo jedno vrijeme bili susjedi i medjusobno sherali isti taj net, kupovali rutere, ap-ove, mijenjali operatere... Isto sranje drugo pakovanje.

Na kraju je uzeo B818 modem kojeg koristi i kao ruter, a brzine dl-a su mu redovito 100+ Mbps u svako doba dana. Tu i tamo ga pitam kako mu je na 4G, a odgovor je uvijek isti "ako ne primjetim da sam na 4G-u, odlicno mi je".

Ako znas koliko trosis prometa mjesecno, to ce ti puno pomoci u predodjbi koliko prometa ti REALNO treba.

Ja sam vec trecu godinu na 4G s brzinama dl-a 30-100 Mbps. Morao sam pored B818 uzeti bolji ruter radi QoS-a kada brzine padnu na 20-30 Mbps (vrlo rijetki trenuci, doduse). Imam Gigabox u M1 sa 400 GB i mozda 1-2 mjeseca u godini mi zafali prometa, inace redovito zna ostati po 50ak GB koliko god se trudio potrositi sve.

Ono sto bi trebao imati na umu, pored svih slogana i obecanja operatera, nema garancije da ce ti mobilni net raditi jednako dobro kao i nekome kilometar dalje. Jako ovisi o tvojoj mikrolokaciji, tornjevima u okolici, opremi na kraju krajeva (koliko para toliko muzike)... Bez dobrog testiranja barem dva operatera s dobrom pokrivenoscu, ne bih se ni upustao u sve to.