Rijetko kad imam podijeliti nešto zanimljivo i potencijalno korisno ... pa evo, da ne šaljem gomilu privatnih poruka jednu za drugom mislim da je ovako najbolje.
Znanstveni eksperiment ako ga želite tako zvati, ili čisto ludilo. Napravio sam retrofit "novog" LG CD-ROM pogona u staro GoldStar pakiranje iz cca 1993. godine. Savršeno za nekakav 486, 586 ili štoveć imate.
Dakle, priča je sljedeća: Roy mi je nedavno donirao jedan GS 8X CD za kojeg je smatrao da ga mogu popraviti. Nažalost kvar se pokazao previše ozbiljnim i nisam ga mogao dobiti da radi. Ali kad sam ga krenuo baciti u otpad pala mi je ideja da presadim GS na LG. Naravno, za ovako nešto trebao sam donorsku jedinicu koju mi je baš danas ljubazno dostavio @Alien, puno ti hvala kolega
Sljedeći korak je bilo rastavljanje LGa i utvrđivanje kompatibilnosti sa GoldStar pogonom. Da, ista su firma i o tome sam više puta govorio ali ova dva uređaja su kronološki udaljena 10 godina! A kao što možete i samo zamisliti, puno se toga promijenilo u 10 godina, i to baš dovoljno da me zaje... u onome što sam želio napraviti. Kao što možete vidjeti, LG uređaj iz 2001. godine ima SMD ledicu, što je samo jedna u nizu prepreka koja komplicira stvari.
Sa vanjske strane naravno izgleda četvrtasto, ali to je samo difuzer (i to je dio prednje maske). Stoga, za zalemiti četvrtastu žuto-narančastu LEDicu sa GoldStara trebao sam napraviti nekakv socket ili adapter. Recimo, stari kabel od elektro motora iz VHS rekordera, i zalemiti ga na male, tanke padove od SMD LEDice.
Iako naravno ovo nije funkcioniralo. Nije trebalo dugo da se prilikom sastavljanja žice počupaju, a padovi odvoje od PCB pločice. Probao sam plan "B", učvrstiti kabel sa najlonskom vezicom ali nije puno pomoglo
Da skratim priču, tek nakon višesatnog pipkanja pločice sa multimetrom i ispitivanja kontinuiteta, odlučio sam se za potpuno drugačiji pristup. Isto tako, LEDica više nije bila pod pravim kutem (što je uzrokovalo mehaničke kvarove, blokade ladice i povlačenje, odnosno trganje žica) nego sam je montirao sa raširenim pinovima, odnosno uzduž kabela.
Što je i upalilo... Nakon više testiranja, rezanja plastike i sastavljanja natrag, dobio sam ovo:
Naizgled old-school CD ROM pogon, koji je naravno samo krinka, jer je po svemu ostalom i dalje riječ o 52X LGu, i takvog ga komp bude prepoznao. Eto, sada znate da se i tako nešto može napraviti ... pa ako imate kakav neispravni GoldStar optikaner i želite ga dobiti da radi, možete napraviti isto ili mi ga poslati pa budem probao osobno.
Jer da budem iskren, sad kad sam sastavio jednog, sastavljanje drugog bi bilo PUNO jednostavnije. Tim više što znam gdje se nalaze problemi, i koja je metoda najlakša. Dok je ovaj gore recimo "prototip" ... ili kao što sam rekao na samome početku, znanstveni eksperiment