Moje iskustvo prelaska sa Xiaomi Note 8 Pro na Samsung A52s 5G je da se nisam baš oduševio:
Xiaomi
- za istu veličinu baterije, sigurno traje 30-50% dulje nego na Samsungu. Nakon 2 godine sam imao 9h SOT-a na Xiaomiju, dok je bila nova mogla je do 11h. Samsung ako napravi sada 6-7h sam puno rekao.
- standby potrošnja je bolja kod Xiaomi-ja. Preko noći, 2-3%, Samsung 5%.
- kada surfam, mail-ovi, youtube + instagram + pozivi, viber i Whatsapp, neka moja klasično korištenje, Xiaomi dulje traje, osjetno (što znači 30% ako ne i više).
- svaka dva dana punjenje, nekad i 3 dana, Samsung ako izdrži 2 dana, puno sam rekao
- brže punjenje iako je 18W punjač na oba, možda subjektivan dojam
Samsung
- 120hz ekran koji ne vidim razliku (stoga držim na 60Hz, možda pomogne bateriji)
- bolja BT veza sa Garminom (ne trebam ulaziti u aplikaciju da bi vidio sat), spoji se čim je sat u blizini
- za sada brži u radu, Note 8 Pro je nakon 6mjeseci razvio taj neki feature, kada 1 od 20 puta kada se vraćaš na home, da treba 1-2 sekunde vremena da se pojave ikone.
- bolje fotke ? Možda, malo radi OIS-a.
- 5G brzine koje mi ne trebaju za sada. Držim na 4G radi baterije.
Oba mobitela isključim sve feature-a koji mi ne trebaju, a troše energiju (ako). Glavno da notifikacije stižu pravovremeno. Ne update-am softver (Android OS) jer kod XIaomi-ja to zna zeznuti bateriju. Recimo kolega sa istim Xiaomi-jem kao ja, isti dan ga dobili, nije mogao nakon par update-a dobiti više od 6h SOT-a, a 2 dana da je baterija trajala u najboljem slučaju isto teško.
Na GSM Areni imaju sličan battery score, 113 vs 114h ako se ne varam. No u realnosti, bez igrica, posao i zadovoljstvo - Xiaomi sigurno 30% dulje drži na Android 9 sustavu (s time ga dobio). Eto, Samsung moram puniti kao žena, skoro svaki dan (ona 2 godine stari A70 i nerijetko puni dva puta dnevno iako nije 100% prazan). Ona ako ima 4h SOT-a, puno sam rekao.
Eto ujutro krenuo u 7 sa 49%, imao dosta mobile hotspota (jedno 1.5h) za laptop, 40min razgovora, WA i Viber, pokoji mail, sad sam već na 20%.