View Single Post
Staro 17.05.2022., 13:42   #4135
DoxyTheCroat
Premium
Moj komp

DoxyTheCroat's Avatar

Datum registracije: Jul 2019
Izolaciju od vlage možeš dobiti jedino hidroizolacijom, nikako drukčije.
Ako imaš ozbiljno vlažnu prostoriju, iskoristi ovo (naravno za pod samo) https://www.ceresit.hr/hr/practices/...mid-rooms.html

E sad, ja sam u svojoj kući riješio vlagu drenažom oko objekta.
Dok sam rasturao kuću, vlažne djelove sam ostavio otvorene 3 tjedna da se "izluftaju", pa sam ih očistio i zaštitio drvocidom protiv insekata, i nisam zatvarao ničim, nakon knauf konstrkcije stavio mineralnu vunu i gotovo. Na 80% kuće je ostala stara trstika i blato, odličan izolator i zaštita za vunu i knafu, a ionako se ne vidi jer je zarobljeno između vune i drva, ovih 20% je bila čelična mreža pa paropropusna folija da zaštiti od zapljuskivanja u fugu planke pa onda vuna).

S tim da na vanjske zidove na drvo je išla čelična mrežica radi glodavaca sa unutarnje strane.

Gdje god sam naletio na ljepenku (hidroizolaciju) na drvu, tu je drvo bilo trulo, jer je zadržavala svu vlagu na drvetu.
Svu ljepenku sam počupao sa zidova, ostala je samo ispod betona gdje joj je i mjesto.

Također gdje god ima bilo kakvog materijala na bazi cementa (žbuka i sl.), sam isto uklonio, a kod renovacije ako je bilo potrebe stavljati iz nekog razloga negdje beton/žbuku/mort, na drvo sam stavio paropropusnu foliju, zadrži cement dalje od drva da ga ne nagriza, i dozvoljava zarobljenoj vlagi izaći van.

Divna stvar kod drvenih kuća je, što se same suše/ventiliraju prema van, a ljudi su često griješili i zadržavali tu vlagu unutra (a mislili su da je time drže podalje).

Ugl., kako sam to riješio kod sebe na taj način, u kući nema apsolutno nikakve vlage NIGDJE.
DoxyTheCroat je offline   Reply With Quote