View Single Post
Staro 01.05.2022., 18:26   #1418
Kruno M
Premium
Moj komp

Kruno M's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Visage Pregled postova
Vjerujem da je tvoj upis dobronamjeran. Posebno od nekoga tko dnevno svjedoci sve vrsta otvorenih i zatvorenih trauma, te adresira zahvatom njihov oporavak. Prosle godine sam razgovarao na veceri s kirurgom s odjela sportskih ozljeda, valjda ga i dalje tako zovu, mozda ste i kolege, pa sam dobih uvid u najcesce traume kod vozaca romobila.

Samo, moram se prvo zaustaviti na ovome citatu, za ustanonoviti dio, koji izlazi iz tvoje profesije, te bolje razumijeti, koliko dalekosezno tumacis intenciju :

U nedavnim, emocionalnim globalnim iznudjivanjem brige za druge, zanima me, kao lijecnik, jesi li zastupao ideju, da bi onemogucio nekome zdrastvenu skrb, uslugu kao takvu, ako se ne zeli cijepiti? Naizgled potpuno van teme, ali je primjer ekstremnog tumacenja kolektivne prisile na individualno odgovornost pojedinca. No, u nesrazmjeru bilo kakvog, pa cak i znastvenog dijaloga, otvorilo je na tisuce radova koji se time misle baviti i promatrati fenomenoloski, posebno sto mnogi (kao i osobno) vjeruju, da prica ni izbliza nije gotova.

Ako se zakonski uvede (uz dvojbenu provedbu) naveo sam gore soluciju koju mislim koristiti. Ako ih svi nose, ne mislim se inatiti ikome, nije pitanje hira.

Ali reci mi, molim te, ultimatutom dodatne naplate i valorizacije med usluge, nekome, kako kazes, tko nije nosio kacigu, koliko bi ostao dosljedan?

Dal bi mogao istu stegu imati za covjeka koji vozi 20 ili vise vrecica, u kojima sakuplja boce i plasticnu ambalazu, te koji na kraju dana sjedne za svoje prometalo (bez kacige) te se otisne do mjesta spavanja? On cak i nema svijesti o kacigi kao takvoj, on je ne moze imati iz egzistencijalne zbilje. Mozda je kognitivno i adaptivno nepristupacan.

No, ja tebe ne mogu drzati za ruku kad doneses krivu odluku u zivotu, pa tako ni ti mene ne mozes, svatko odgovara za sebe i svoje postupke.

Kad iznamljujes bicikl/romobil u ZG-u, pisu jasne preporuke za kacigu. Kad udjes u turisticke centre svijeta (gdje nije obavezno) takodjer ce procitati na mapama i vodicima, preporuke za nosenje.

...
Boldano fino piše, a prije toga se vežeš na cijepljenje koje nije bilo obavezno, a netko ti ponudio isto kao pomoć.

Ako svatko snosi svoje posljedice onda je isto i sa onim što je čovjek napisao, ne pridržavaš se pravila snosiš posljedice kakve god one bile. A pomoć ti je bila davana (kaciga, cjepivo, ograničenja, zakon, pravila).

Kad te policajac zaustavi a vozio si preko ograničenja, naplatio ti je kaznu i možda spasio tvoj ili tuđi život koji bi oduzeo nako 100m od zaustavljanja!?!

Koliko slučajeva ima koje HGSS spašava jer eto plaćamo ih, smatraš da je u redu se pentrati po planinama u japankama, bez vode, bez znanja. Pa neka ih nek reda svoj posao..., jednom da, dogodi se ali sljedeći put majstore spasim te, a ti plati spašavanje.