Kako bih ja sebi ovo složio, sad kad vidim skicu i tekst:
- odmah razvod po kući povukao za svaku etažu posebno do njenog ormara
- dva PoE switcha (kako je rekao @mann, postoje switchevi s manje PoE portova, koliko ih treba za AP-ove), svaki u svoj ormar
- povezao ih međusobno s 10Gbps optikom (na fs.com se mogu naći kvalitetni SFP-ovi i patch kabel za par desetaka eura). Kasnije kad/ako ćeš razdvajati te mreže, samo prekineš tu vezu i ubaciš dedicirani ruter za tu etažu.
- osigurao prohodnost na cijeloj trasi od naračastih potencijalnih dolaza kabela dolje do plavih postojećih DSL parica gore. Time si osigurao da se obje etaže neovisno mogu spojiti na ISP i kroz tavan i kroz zemlju.
- AP-ove bih svakako stropne. Sa stolnim ćeš uvijek morati sakrivati kabele, možda će ti smetati lampice, možda ćeš ti/dijete/pas/mačka zapinjati za njega... Predlažem UniFi jer bih na njih stavio OpenWrt i složio 802.11r roaming koji osigurava da se uređaji spajaju na najbliži AP. A s tom solucijom kasnije možeš dodavati bilo koji treći ruter/AP na kojeg ide OpenWrt i jednostavno ga dodati u roaming konfiguraciju.
- razvukao bih mrežne kabele svugdje, gdje treba i ne treba (nemoj ići s pretpostavkom da ti u hodniku ili spavaćoj ne treba mreža, ili da je kod TV-a dosta recimo jedna utičnica), jer sad kad si u fazi renovacije ti je idealna prilika za napraviti to. Kasnije ako će ti zatrebati, morat ćeš kemijati sa switchevima (kojima treba i struja za napajanje). Pa ćeš si misliti da si mogao za par kuna više povući još jedan kabel umjesto da kupuješ mali switch.
Istina je što @Nikky piše da si sa stropnim AP-om manje fleksibilan kasnije, ali zato sad provuci na više mjesta kabele, pa ako ti jedan na sredini etaže bude dosta, ostale rupe zatvoriš (ili testiraš odmah sad prije nego počneš). Ne znam kakav tlocrt imaš i kakvi su pregradni zidovi, ali stariji UniFi AP Pro je meni probijao kroz deku i ciglu i pokrivao više od 100 kvadrata. Long range modeli imaju još bolju pokrivenost.