1. Ovo ti ovisi o mikrolokaciji. Na VDSL-u udaljenost od centrale, na 4G/5G broj korisnika, kapacitet bazne. Previše faktora da nagađamo ovdje.
2. Ova spojnica ne bi smjela stvarati probleme ako nije šrot i sve je dobro okrimpano.
Od 3 na dalje: ja bih uzeo UniFi stropne tanjure na koje bih flashao OpenWrt. Stropni AP-ovi ti najmanje mjesta uzimaju - odnosno ne zauzimaju ništa i ne moraš voditi brigu o napajanju jer se napajaju preko PoE. A svaki UniFi dolazi s PoE injectorom.
Ja ne bih išao na stolni AP samo zato da mogu imati mrežnu utičnicu na njemu: neka AP bude AP, a centralni switch neka bude mjesto gdje se sve uštekava, bez pomoćnih switcheva, AP-ova, repeatera...
PoE switchevi su skupi i ne trebaju ti osim ako ne misliš imati 24/48 PoE uređaja u mreži.
Probaj pojednostaviti: možda ti je bolje cijelu kuću iskablirati iz jednog ormara i tamo držati switch, umjesto da imaš na svakom katu jedan? Lakše za održavati i dijagnosticirati. A na pitanje o managed switchu si samo ti sam možeš odgovoriti - planiraš li raditi podmreže, taggirati VLAN-ove, izolirati pojedine uređaje? Koliko toga uopće misliš držati na kabelu, a što će biti wireless? S druge strane, razlika između pristojnog unmanaged 1G 24-portnog switcha i recimo Mikrotika CSS326 je 300-ak kuna.