Sastavljam si kucnu mrezu, slazem lokacije i broj kabela u kuci koja se trenutno renovira i planiram opremu pa imam par pitanja na koja ce mi odgovori biti od pomoci prilikom odluke kako, sta i koliko...
1. Kod neta preko parice i "pokucnih" (4g/5g), brzina koju realno dobivam ce se vrtiti uglavnom do koliko mbps? Ono malo sto sam povrsno istrazio, parica do 30, 4g do 100tinjak kako gdje, 5g ipak osjetno ispod 1gbps
2. U igri su dvije etaze koje bi cinile jedinstvenu mrezu. Neka konacna ideja je switch na svakoj etazi i jedan kabel izmedju switcheva. Dok se na donjoj etazi ne skupi dovoljan broj "trosila" za poseban switch, ima li smisla koristiti ovo da bi se samo produzio kabel sa te donje etaze, kroz vertikalu, do gornjeg switcha?
https://aliexpress.com/item/4000863407520.html
Koliko ovakve stvari "guse" signal? Ovo bi sada doslo na mjesto "donjeg" switcha tj. povezalo bi 1 trosilo na donjoj etazi i vertikalu sa gornjim switchem
3. AP ili extender? Koliko kuzim, extender reze brzinu za pola?
4. Kod AP, vase misljenje jel bolje stolni AP ili stropni/zidni? POE ili ne? Sto se cijena/napajanja/fleksibilnosti tice mislim da mi je lakse sa stolnim sa svojom uticnicom ako mogu predvidit di ce bit. Nesto previdjam mozda?
5. Stolni AP-ovi osim wifia daju i jos koji lan port?
6. Ukoliko svaki ormar ima svoju uticnicu, a nemam poe AP, poe switchevi su u ovoj prici overkill?
7. Switch managed ili ne?
Zasad je to to, kabeli ce bit cat6, fiksna trosila 1-2 racunala, 1 ap radi wifia na donjoj etazi, ostalo tv-i. Pokusavam ustanovit ulazne brzine i oblik mreze kojom cu raspolagat iducih x godina kako bi ispravno postavio kabele, kako nebi bzvz uzimao opremu ciji se puni potencijal nece koristit, a dok dodje prilika za to, ce vec bit zastarjela. Unaprijed hvala svima koji bace koju pametnu